Hlavní obsah

Na Hlinkově památníku se objevil nápis Roma lives matter

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Na památník Andreje Hlinky v bratislavské čtvrti Ružinov nasprejovali neznámí vandalové nápis Roma lives matter. Starosta městské části Martin Chren čin odsoudil.

Foto: FB David Pavlík

Posprejovaný památník Andreje Hlinky v Bratislavě

Článek

Nápis odkazuje na hnutí Black Lives Matter (Na životech černých záleží), které se snaží poukazovat na institucionální násilí na lidech tmavé pleti a podílí se na protestech, které vypukly po smrti Afroameričana George Floyda.

Nápis na Hlinkově památníku doplňuje ještě obrázek přeškrtnutého hákového kříže.

Hlinka (1864-1938) byl slovenský katolický kněz a politik, zakladatel a vůdčí osobnost Hlinkovy slovenské ľudové strany. Byly po něm pojmenovány také Hlinkovy gardy - branné jednotky působící za druhé světové války na území Slovenska - s nimiž však on sám neměl nic společného.

„Jedna věc je vandalismus, ano to se stalo. Druhá, co ti, kteří to udělali, tím chtěli říct. A bez ohledu na to, že jsou také lidé, kteří využívají toho, co se děje ve světě, na omluvu ničení soch a památníků, nemůžeme tato témata přehlížet,“ citoval web Denníku N starostu městské části Ružinov.

Foto: FB David Pavlík

Posprejovaný památník Andreje Hlinky v Bratislavě

Podle starosty sebevědomá společnost se musí naučit vnímat svou historii komplexně - s tím dobrým, ale také s tím špatným.

„I když uznáváme přínos některých osobností dějin v jedné oblasti, nemůžeme ignorovat jinou část jejich vyjádření. To, že nějaká rétorika byla v tom čase běžná, nemůže být pro nás argumentem,“ dodal Chren.

Reklama

Výběr článků

Načítám