Hlavní obsah

Na běloruském vojenském letišti, které využívá ruská armáda, se ozývaly exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti letiště Pribytki poblíž běloruského města Gomel se v noci ozývaly exploze a byly vidět záblesky, píše server deníku Ukrajinska pravda. První zprávy hovoří o tom, že během 10 minut byly vidět minimálně čtyři záblesky. Zprávy o záblescích potvrzuje několik na sobě nezávislých zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdroj explozí není zatím znám. Server Ukrajinska pravda připomíná, že už před časem běloruské ministerstvo obrany informovalo o cvičení protivzdušné obrany a letectva s ostrou palbou.

Zda to souvisí s nynějšími explozemi a záblesky, není jasné. Podle různých údajů bylo od 00:30 tamějšího času vidět minimálně osm záblesků.

Satelitní snímky ruské základny na Krymu ukazují rozsáhlé škody

Evropa

Běloruské ministerstvo obrany podle agentury TASS informace o explozích popřelo. Vzplál tam motor jednoho z kusů techniky, sdělil resort. „Při zkušební jízdě jednoho z kusů techniky po výměně motoru došlo k jeho požáru. Personál přijal včasná opatření k jeho uhašení. Nejsou žádní zranění,“ reagovalo ve čtvrtek tiskové oddělení ministerstva obrany na zprávy o explozích.

Ruská základna

Bělorusko poskytlo letiště ruské armádě, která si zde zřídila svou základnu. Informoval o tom už 7. července zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu Oleksij Gromov.

Na základně jsou od března dislokovány ruské systémy protivzdušné obrany S-400 a Pantsir S1 i balistické rakety Iskander.

V souvislosti s tím běloruské úřady rozšířily a prodloužily omezení letů pro civilní letouny až do 7. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám