Článek
Muž byl před pár dny v kritickém stavu převezen do nemocnice v Bardějově, kde zemřel krátce po hospitalizaci. Pitva u něj potvrdila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes a rodinní příslušníci si podle webu sme.sk vzpomněli, že se cestou z lékařského vyšetření v Trenčíně zastavil na salaši v Liptově, kde si koupil ovčí sýr.
Právě ten mohl být zdrojem nákazy. Výsledky úředních odběrů vzorků ovčího sýra a některých stěrů v prostředí zařízení potvrdily přítomnost bakterie Listerie monocytogenes, potvrdila agentuře TASR Michaela Matušková z kanceláře ústředního ředitele Státní veterinární a potravinové správy Slovenské republiky.
„Vykonali jsme úřední kontroly v předmětné provozovně i ve výrobě, odkud byla zásobována mléčnými výrobky, včetně indikovaného ovčího sýra,“ podotkla Matušková.
Hygienici zkontrolovali také hygienický stav prostor a zařízení, vykonali odběry vzorků a zakázali další prodej podezřelých mléčných výrobků.
Matušková upozornila, že zatím ale není možné určit příčinnou souvislost výskytu listérie s úmrtím pacienta v Bardějově, protože Státní veterinární a potravinová správa a Regionální veterinární potravinová správa Liptovský Mikuláš dosud nedisponují bližší typizací bakterie.
Anketa
Státní veterinární a potravinový ústav bude zjištěné kmeny dál analyzovat sekvenční analýzou za účelem bližšího určení typu listérie.
Měl i další nemoc
Matušková uvedla, že u pacienta bylo zjištěno i souběžně probíhající onemocnění způsobené bakteriemi rodu Borrelia, které může mít podobné příznaky i důsledky jako infekce způsobená listérií.
Při všech projevech listeriózy je rozhodující imunitní stav a věk člověka. Nejvíc ohroženi jsou starší lidé, těhotné ženy a lidé se sníženým imunitním systémem. Zdrojem nákazy může být například maso, nepasterizované mléko, sýr a brynza z nepasterizovaného ovčího mléka či jiné výrobky, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou.