Hlavní obsah

Muž se v Moskvě pokusil zapálit Leninovo mauzoleum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

O rozruch se v Moskvě postaral v pondělí večer čerstvě 37letý Konstantin Stačukov. Se zápalnou lahví v ruce napochodoval na Rudé náměstí a pokusil se zapálit Leninovo mauzoleum. V něm lze zhlédnout nabalzamované tělo Vladimira Iljiče Lenina. Molotovův koktejl ale nepřekonal oplocení, uvedly ruské zpravodajské kanály.

Foto: Profimedia.cz

Leninovo mauzoleum v Moskvě

Článek

Stačukov dorazil k mauzoleu kolem 22:00. V ruce držel zápalnou lahev, kterou se pokusil hodit na mauzoleum. Po domácku vyrobený koktejl ale skončil na oplocení, lahev následně dopadla na chodník a vznítila se.

K výtržníkovi dorazili strážci zákona. Zadržení se ale Stačukov bránil a podle telegramového kanálu 112 byl v „nevyhovujícím stavu“. Účet Baza doplnil, že se incident odehrál v předvečer Stačukových narozenin.

Policisté muže nakonec na místě zadrželi. Úřady s ním zahájily správní řízení za neuposlechnutí zákonného požadavku policisty. Stačukov by měl před soudem stanout ještě během úterý.

Mauzoleum, kde je vystaveno tělo Lenina, který zemřel v roce 1924 a lidé se na něj stále chodí dívat, se stalo terčem výtržníků naposledy v únoru letošního roku, kdy se 42letý muž pokusil v noci proniknout do budovy a Leninovo tělo ukrást. Policisté tehdy muže zadrželi a přivolaný lékař shledal, že je výtržník opilý a má psychickou poruchu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie nabalzamovaného těla Vladimira Iljiče Lenina z roku 1991

Úvahy o Leninově mauzoleu vyvolaly bouři. Soutěž zrušili

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám