Hlavní obsah

Muž našel u autobusové zastávky v Británii utajované dokumenty o torpédoborci u Krymu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské ministerstvo obrany zahájilo neobvyklé vyšetřování. Na běžné zastávce linkového autobusu v Kentu se totiž nalezly utajené dokumenty obsahující detaily o armádě a torpédoborci HMS Defender, který operuje v Černém moři a po kterém měli údajně Rusové tento týden výstražně střílet.

Foto: Ben Mitchell, ČTK/AP

Dokumenty obsahovaly citlivá data o torpédoborci HMS Defender operujícím u Krymu

Článek

Dokumenty objevil v mokré hromadě za autobusovou zastávkou náhodný kolemjdoucí v úterý ráno, uvedla stanice BBC. Ztrátu dokumentů podle ministerstva nahlásil jeden ze zaměstnanců minulý týden.

Tajná zpráva zahrnovala soubory dokumentů o potenciální ruské reakci na torpédoborec HMS Defender operující v ukrajinských vodách u Krymu v Černém moři. Dokument měl dále obsahovat také plány na možnou britskou vojenskou přítomnost v Afghánistánu.

Rusko vypálilo výstražné střely kvůli britskému torpédoborci u Krymu

Evropa

Podle nálezce, který si přál zůstat v anonymitě, obsahoval dokument 50 stránek utajených informací.

„Ministerstvo obrany bylo informováno o tom, že byl náhodným kolemjdoucím nalezen dokument s citlivými informacemi. Bezpečnost bereme s naprostou vážností a zahájili jsme vyšetřování. Záležitost prozatím nebudeme více komentovat,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Rusko bude hájit vody u anektovaného Krymu všemi prostředky

Evropa

HMS Defender ve středu podle Rusů porušil ve vodách u Krymu státní hranice Ruské federace a směrem k lodi byly vypáleny výstražné střely. Bombardéry Suchoj Su-24M měly provést preventivní bombardování. Británie ale tyto informace popřela. Ministerstvo obrany uvedlo, že torpédoborec pokračoval běžnou cestou v mezinárodně uznávaném dopravním koridoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám