Hlavní obsah

Musíme mít právo urážet, horlí proti cenzuře Mr Bean

Známý představitel Mr Beana, britský herec Rowan Atkinson spustil kampaň za změnu zákonů, které zakazují urážlivá slova a chování. Útočí tak na "plíživou kulturu cenzurování", která vedla například k zatčení křesťanského kazatele za kritiku scientologie nebo studenta, který udělal vtip.

Foto: Profimedia.cz

Rowan Atkinson s půvabnou manželkou Sunetrou

Článek

Atkinson kritizuje podle severu Telegraph "novou netoleranci", která byla vtělena do nové legislativy. Ta má podle herce mrazivý dopad na svobodu projevu i svobodu protestu.

"Hlavní problém s postavením možnosti někoho urazit mimo zákon spočívá v tom, že až příliš mnoho věcí takto může být interpretováno. Kritika, výsměch či sarkasmus přitom většinou představují alternativní pohled na ortodoxii a mohou být označeny za urážku," vysvětluje Atkinson.

A reálné příklady, kam takové cenzorství může vést, dokumentují již reálné příklady. Tak byl zadržen například šestnáctiletý chlapec, který pokojně protestoval s transparentem: "Scientologie je nebezpečný kult". Podobně byli zadržení aktivisté hnutí gayů, kteří protestovali proti postojům islamistické skupiny Hizb ut-Tahrir vůči homosexuálům, Židům a ženám.

Kromě Atkinsona tuto kampaň za obhájení občanských svobod podporuje i bývalý stínový ministr vnitra David Davis. "Prostou pravdou je, že ve svobodné společnosti, neexistuje právo nebýt urážen. Po staletí byla svoboda projevu neodmyslitelnou součástí britského způsobu života," prohlásil Davis, který je také za odstranění podobných zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám