Hlavní obsah

Mše za Husa ukončila hlavní část vzpomínkových akcí v Kostnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínkovou ekumenickou bohoslužbou v pondělí v Kostnici skončila hlavní část připomínek mistra Jana Husa, který byl před 600 lety v tomto jihoněmeckém městě upálen. V zaplněném chrámu Panny Marie promluvili i zástupci českých církví, hovořili hlavně o smíření a o tom, že je třeba žít v pravdě.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Osud mistra Jana Husa připomíná v Kostnici pískovcová socha, kterou vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích na Jičínsku.

Článek

Sdružení kostnických křesťanských církví v chrámu požádalo o odpuštění za smrt Jana Husa i Jeronýma Pražského, který byl na kostnickém koncilu upálen v roce 1416. "Vidíme se jako nástupci v 15. století ještě nerozdělené západořímské církve. Litujeme bezpráví, které bylo při kostnickém koncilu spácháno na Janu Husovi a Jeronýmovi Pražském ze strany politiků i církve. Žádáme všechny, kterým jsou Jan Hus a Jeroným Pražský blízcí, o odpuštění," uvedli zástupci sdružení.

Největší kostnický chrám byl symbolickým místem pro vzpomínkovou bohoslužbu. Právě zde byl v roce 1415 Hus označen za kacíře, církevní hodnostáři mu nechali ostříhat tonzuru jako zbavení kněžského stavu a odsoudili ho k smrti na hranici.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Zvláštní poštovní obálka s razítkem, které u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa vydala v Kostnici německá pošta.

"Dnes by Hus v žádném případě za kacíře považován nebyl," řekl v chrámu plzeňský biskup František Radkovský. "Mnoho z toho, o co se Hus zasazoval, se dnes bohudíky stalo v katolické církvi realitou," uvedl a připomněl zejména zavedení liturgie v národních jazycích.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ukázky života ve vojenském ležení středověku přilákaly hodně diváků.

Kněží na vzpomínkové bohoslužbě také opakovaně vyzývali k dodržování hodnot, jež vyznával i Hus. "Husovo volání po pravdě je dodnes aktuální. Všichni by se měli sami sebe ptát, zda žijí v pravdě, nebo se řídí zásadou koho chleba jíš, toho píseň zpívej," řekla děkanka českobratrské církve Martina Šeráková.

Pondělní bohoslužbou skončil vzpomínkový víkend, při němž byla v Kostnici mimo jiné odhalena i socha, která Husa připomíná. [celá zpráva]

Jihoněmecké město si ale bude českého kněze připomínat i po zbytek roku. Ve městě se budou konat pouliční představení ukazující Husův osud, turisté se mohou připojit k prohlídkám Kostnice v historických kostýmech.

Reklama

Související témata:

Související články

Husinec vzpomínal na slavného rodáka

Třídenními slavnostmi od pátku do neděle vzpomínal Husinec na slavného rodáka Mistra Jana Husa. Několik tisícovek návštěvníků slavností si připomnělo významnou...

Výběr článků

Načítám