Hlavní obsah

Mladík dostal za přípravu masakru ve škole doživotí

– Londýn

Tribunál v anglickém Newcastlu odsoudil v pátek na doživotí devatenáctiletého Liama Lyburda, který byl uznán vinným z přípravy střelby a bombového útoku ve škole, z níž byl vyloučen. Chtěl prý zabít učitele i bývalé spolužáky.

Foto: Profimedia.cz

Liam Lyburd

Článek

Výše trestu se podle rozsudku může změnit nejdříve za osm let, informovala stanice BBC.

Policie mladíka zatkla loni 3. listopadu, když ji někdo na možný útok upozornil na základě Lyburdových vyjádření na Facebooku. V mladíkově bytě pak našla poloautomatickou zbraň, náboje a podomácku vyrobenou trubkovou bombu. V jeho počítači nalezla dopis adresovaný škole, kde se psalo, že lidé v ní mu "zničili celý život". "Nečekejte ode mě teď žádné slitování," napsal také.

Porota v červenci uznala za prokázané, že se mladík chystal vraždit své někdejší učitele a spolužáky. Podle soudu plánoval zaútočit na svou bývalou školu, z níž ho kvůli kázeňským prohřeškům vyloučili.

Lyburd žije v Newcastlu v severovýchodní Anglii a k nepovolenému držení zbraní a munice se přiznal. Odmítl ale, že se chystal s jejich pomocí někoho ohrozit na životě. Násilné plány podle něj byly jen divoké fantazie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám