Hlavní obsah

Mladíci, kteří v rakouském vlaku pustili Hitlerův projev, musí na výchovný kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva mladí Rakušané, kteří loni v květnu prostřednictvím tlampačů ve vlaku rakouských drah (ÖBB) pustili záznam projevu nacistického diktátora Adolfa Hitlera, musejí za trest na výchovný kurz. V pátek o tom informovalo státní zastupitelství ve Vídni. Během vyšetřování se ke svému činu přiznali a jejich případ nepůjde před soud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muži souhlasili, že budou půl roku chodit na kurz Dialog místo nenávisti sdružení Nový začátek (Neustart), které se zabývá resocializací lidí, již se dostali do problémů se zákonem. Podle deníku Der Standard by součástí programu mohla být také návštěva některého z památníků zřízených v bývalém nacistickém koncentračním táboře.

Tito muži v rychlíku RailJet z Bregenzu do Vídně získali přístup k rozhlasovému systému. Přiložili mobilní telefon se záznamem k mikrofonu a velmi hlasitě pouštěli Hitlerův projev.

Z tlampačů rakouského rychlíku pořvával Hitler. Autory „vtípku“ čekají oplétačky

Evropa

Ve vlaku byl rabín

Jedním z cestujících ve vlaku byl i vídeňský rabín Schlomo Hofmeister. „Znepokojilo mě zvláště to, když se někteří cestující začali smát, když z reproduktorů začal znít Hitlerův hlas a slova ‚Sieg Heil!‘. Ze strany zaměstnanců drah se nám nedostalo žádného vysvětlení ani ujištění, “ postěžoval si později na sociální síti X.

K podobným incidentům došlo také týden předtím, vždy na úseku mezi městem Sankt Pölten a Vídní, podotkla stanice ORF. K systému se muži dostali díky klíči, který mají běžně jenom zaměstnanci rakouských drah. Policie je vypátrala prostřednictvím kamerových záznamů.

Šéf ÖBB Andreas Matthä se kvůli tomuto incidentu omluvil předsedovi vídeňské židovské obce Oskaru Deutschovi. Ujistil ho, že pro antisemitismus a nenávist u rakouských drah není místo „ať už ve vlaku, nebo kdekoliv jinde“.

Na místě Hitlerova rodného domu bude policejní stanice. Diktátor by nebyl proti, vyplývá z dobového článku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám