Hlavní obsah

Mír na Ukrajině bude podle našich podmínek, prohlásil Medveděv

Moskva

Mír s Ukrajinou bude podle našich podmínek, prohlásil v pondělním rozhovoru pro agenturu TASS zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Ukrajinský konflikt je podle jeho slov plán namířený proti Rusku. „Spočívá v touze Západu, především Spojených států a dalších anglosaských zemí, otřást situací v naší zemi,“ řekl Medveděv.

Foto: Petr Hornik, Právo

Dmitrij Medveděv na snímku z 8. prosince 2011

Článek

„Naše odpověď je tvrdá, ale pečlivě promyšlená. Rusko provádí speciální vojenskou operaci na Ukrajině a usiluje o mír za našich podmínek. Je to na nás, měli bychom si o tom promluvit přímo. A ne s těmi, kteří žízní po vojenské porážce Ruska,“ řekl Medveděv.

Rusko Ukrajinu jednoduše v únoru napadlo a snaží se ji obsadit.

USA podle exprezidenta vedou „na Ukrajině provokativní, kriminální politiku s aktivní podporou Evropské unie, která ztratila nezávislost“. Osud Ukrajiny Spojené státy nezajímá, je přesvědčen Medveděv.

„Cíl je stejný – zničit Rusko. To je hlavní příčina extrémně agresivního, rusofobního, geopolitického procesu iniciovaného Západem,“ řekl.

Rusové na Donbasu pokládají zákeřné „motýlí“ miny. Děti si je pletou s hračkami

Evropa

Rusko podle exprezidenta chce řešit problémy mírovou cestou u jednacího stolu. „Pokud existuje možnost vyřešit problém mírovou cestou u jednacího stolu, mělo by se tak učinit. Když ale není cesty ven, musíte reagovat silou,“ řekl. Na Ukrajině prý nedostalo Rusko na výběr, „čímž se narušily procesy politického urovnání těchto konfliktů“.

Na počátku konfliktu se mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou uskutečnila, ale na velmi nízké úrovni. Nikam ale nevedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám