Hlavní obsah

Minutu před katastrofou polského letadla někdo vešel do pilotní kabiny

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen minutu před katastrofou polského prezidentského tupolevu, který havaroval 10. dubna v ruském Smolensku, vstoupila do pilotní kabiny zatím neznámá osoba, která komunikovala s posádkou. Televizní stanici TVN 24 to v pátek večer po příletu z Moskvy pověděl Edmund Klich, polský představitel při ruské komisi vyšetřující příčiny katastrofy.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident,

Článek

Klich uvedl, že doposud bylo známo, že někdo vstoupil do kabiny 16 minut před katastrofou. Po podrobném přezkoumání zápisů z černých skříněk, které má ruská vyšetřovací komise, se však ukázalo, že minutu před katastrofou se v kabině objevila další osoba. V prvním případě byl hlas již identifikován, v druhém však zatím neexistuje stoprocentní jistota, o koho šlo.

Na otázku, zda ta osoba vyvíjela nátlak na posádku, odpověděl, že nešlo o přímý nátlak ve smyslu - musíte přistát. Už přítomnost takové osoby v pilotově kabině ale vytváří podezření, že se děje něco mimořádného a je třeba přistát, popsal Klich.

Již před časem však Klich sdělil, že vyvíjený tlak na posádku neměl význam. Nyní k tomu dodal: „Tehdy jsem věděl pouze o rozhovoru 16 minut před katastrofou. Teď už vím víc, protože jsem dostal do rukou kompletní přepis záznamu z černých skříněk.“ Na otázku, zda hlas, který zaznamenala černá skříňka, patřil velitelovi vzdušných sil generálovi A. Blasíkovi, pověděl, že to ví, ale že to nemůže potvrdit ani vyvrátit, protože k tomu nemá pověření.

Údaje, které dostala posádka polského Tu–154 z kontrolní věže, byly správné, řekl Klich a zároveň zdůraznil, že autopilot se pět sekund před katastrofou vypnul automaticky. Po přečtení přepisu celého záznamu z černých skříněk je Klich proti jeho kompletnímu zveřejnění. „Ty zápisy, které dokumentují příběh katastrofy, ale musí být zveřejněny.“

Během katastrofy 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyński s chotí a 95členný doprovod. Nehoda se stala během cesty na slavnostní připomenutí ukončení katyňské tragédie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám