Hlavní obsah

Měli byste se zbavit královské rodiny, vyzvala Británii rada OSN

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada pro lidská práva při Organizaci spojených národů vyzvala Velkou Británii, aby zvážila, zda chce ponechat formálně vládnout královskou rodinu. Navrhla vypsání referenda, v němž by Britové rozhodli, jestli nepreferují republiku s psanou ústavou.

Článek

Rada má 29 členů, mezi nimi Saúdskou Arábii, Kubu nebo Srí Lanku. Právě srílanský vyslanec zapříčinil, že se téma britské královny Alžběty II. a jejích příbuzných dostalo na přetřes. Výsledná zpráva nabádá Británii k vypsání referenda ohledně osudu monarchie a přijetí psané ústavy s listinou lidských práv.

Zpráva rovněž kritizuje způsob přijímání súdánských uprchlíků v Británii. Íránský zástupce zase zmínil, jak nedostatečně potírá království diskriminaci pohlaví.

Královská rodina přijde každého britského daňového poplatníka na necelou libru ročně. Ani organizace, které poplatníky zastupují, ale návrh z OSN nenadchl. „Na světě je tolik problémů jako hlad, popravy a omezování práv, jimiž by se měla OSN spíš zabývat. Saúdská Arábie a Kuba by měly věnovat víc pozornosti dodržování lidských práv ve vlastních zemích,“ řekl Matthew Elliott z Aliance daňových poplatníků.

„Rozhodně jsme nezaznamenali žádné nálady na vypsání referenda. Královna je středem národní jednoty, identity a hrdosti,“ citoval Daily Telegraph královský zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám