Hlavní obsah

Mayová věří v dohodu s EU přijatelnou pro parlament, chce ale čas

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová věří, že může dosáhnout dohody o odchodu země z Evropské unie, která bude pro parlament přijatelná. Bude však potřebovat ještě čas, uvedla premiérka, když informovala Dolní sněmovnu o vývoji brexitového vyjednávání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová v Dolní sněmovně

Článek

Šéf labouristické opozice Jeremy Corbyn ji vzápětí obvinil, že lehkovážně plýtvá časem a snaží se poslance časovou tísní „vydírat“, aby její dohodu podpořili. Parlamentní lídr skotských nacionalistů Ian Blackford dokonce Mayovou nazval lhářkou.

Ministerská předsedkyně si od dalších rozhovorů slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí, aby s tímto dokumentem souhlasil. Unie ale stále dává najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje nicméně úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Proti celní unii už jste hlasovali, připomněla Mayová

„Rozhovory jsou v rozhodující etapě. My všichni teď potřebujeme pevné nervy k dosažení změn, které tato sněmovna požaduje, a k provedení brexitu včas,“ řekla Mayová poslancům. Opět odmítla návrhy, aby Británie zůstala členem celní unie s EU. „Jemně bych upozornila, že Dolní sněmovna už proti tomu hlasovala. A v každém případě by členství v celní unii bylo méně žádoucím výsledkem, než jaký je zajištěn v politické deklaraci,“ uvedla Mayová.

Británie má opustit unii 29. března, tedy za 45 dní. Londýn i Brusel přitom dávají najevo, že si přejí, aby se tak stalo na základě dohody upravující podmínky tohoto kroku, a nikoli živelně. Největší překážkou je v tomto směru část dohody známá jako irská pojistka. Opatření zabraňující obnovení kontrol na hranici mezi Irskem a Severním Irskem si přejí obě strany, část konzervativních poslanců ale jeho stávající podobu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám