Hlavní obsah

Mayová utrpěla kvůli brexitu porážku ve Sněmovně lordů

Londýn

Vláda premiérky Theresy Mayové utrpěla ve středu porážku v horní komoře britského parlamentu. Sněmovna lordů totiž schválila dodatek k zákonu o odchodu z Evropské unie, který nechává otevřenou možnost, aby země po brexitu zůstala s EU v celní unii. Mayová je přitom proti. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Jaký bude budoucí osud dodatku, není jasné. Jak poznamenala agentura AP, dolní komora britského parlamentu totiž může zvrátit změny, které učinila nevolená Sněmovna lordů.

Členové Sněmovny lordů dodatek schválili poměrem 348 ku 225 hlasům. Dokument po ministrech požaduje, aby do konce října podali zprávu o tom, jaké úsilí vyvinuli pro setrvání země v celní unii s EU.

O prosazení dodatku se zasloužil zejména bývalý britský diplomat lord Kerr, který dlouhodobě vystupuje proti brexitu. Jeho návrh podle něj „jednoduše požaduje po ministrech, aby nevyloučili možnost, že země zůstane v celní unii.”

Svými prohlášeními si vysloužil kritiku stoupenců brexitu ve Sněmovně lordů. Podle vikomta Ridleyho jde o pokus „potopit zákon (o odchodu z EU) a potopit brexit”.

Odchod v březnu 2019

Vyjednávací týmy Evropské unie a Británie nyní intenzivně jednají o dohodě o vystoupení Británie z EU. Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně oznámila Bruselu úmysl své země odejít z EU loni v březnu. Tím Británie aktivovala článek 50 lisabonské smlouvy, který popisuje postup pro případ, že některá členská země má zájem odejít z unie. Završení odchodu Británie z EU je naplánováno na 29. března 2019.

Představy obou stran o budoucím uspořádání jsou zatím poměrně obecné, byť Londýn i Brusel dávají najevo zájem na udržení těsných vztahů a na pokračování spolupráce v řadě oblastí, jako je bezpečnost, obrana či boj s terorismem a mezinárodní kriminalitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám