Hlavní obsah

Mayová poprvé připustila odklad brexitu

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý poprvé otevřeně připustila, že Británie může požádat o odklad termínu pro odchod z EU. Učiní tak, pokud poslanci odmítnou jak její návrh dohody o brexitu, tak zároveň i odchod bez dohody.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová oznámila v parlamentu poslancům, že pokud i napodruhé odmítnou jí vyjednaný návrh odchodu z Evropské unie, budou moci hlasovat o zamítnutí odchodu bez dohody nebo o odkladu brexitu.

Premiérka zdůraznila, že ačkoli vláda za daných podmínek odklad brexitu nabídne, ona sama s ním nesouhlasí. Nejistotu podle ní ukončí jen přijetí dohody. Zopakovala, že pokračuje v hledání konsenzu pro brexit s dohodou, což je podle jejího názoru nejlepší možnost.

Prohlásila to den před zasedáním parlamentu, který bude hlasovat o dalším postupu při odchodu z EU. Šéf labouristů Jeremy Corbyn označil slova premiérky za „groteskně bezohledný” přístup.

Labouristé možná navrhnou i uskutečnění druhého referenda. [celá zpráva]

Mayová se svým prohlášením pokouší uklidnit situaci ve vlastní konzervativní straně, kde roste odpor proti odchodu bez dohody, tzv. tvrdému brexitu. Někteří poslanci, kteří ji dosud podporovali, naznačili, že se proti ní postaví, pokud odchod bez dohody nevyloučí. Hrozí jí i demise tří ministrů, kteří tvrdý brexit odmítají. [celá zpráva]

Mayová slíbila, že se o dohodě o brexitu bude jednat do 12. března. Z unie by Spojené království mělo odejít 29. března. Do té doby může požádat o odklad odchodu, k čemuž se přiklání i předseda Evropské rady Donald Tusk. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám