Hlavní obsah

Matka nechala doma umírající dceru a šla do hospody. Myslela si, že simuluje

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve skotském Glasgow pokračovalo rozplétání případu smrti 13leté Robyn Goldieové. Důležitou roli v případu hraje její pětačtyřicetiletá matka Sharon Goldieová, která čelí obvinění z podílu viny na její smrti. Dívka zemřela v roce 2018 poté, co ji matka nechala doma v bolestech a odešla do hospody. Myslela si, že její dcera bolesti pouze předstírá. K zanedbávání svého dítěte se žena přiznala, za její smrt ale podle svých slov nemůže.

Foto: Profimedia.cz

Soud ve skotském Glasgow

Článek

Během soudního líčení vyšlo najevo, že Goldieová má dlouhodobé problémy s alkoholem. Do roku 2017 její dcera vyrůstala u prarodičů, poté se vrátila ke své matce. „Goldieové bylo několikrát nabízeno, aby se zúčastnila rodičovských kurzů, pokaždé ale odmítla,” uvedla prokurátorka Edwardsová.

Případ sledoval také sociální úřad, který byl u Goldieové několikrát na kontrole. Hádky mezi matkou a dcerou ale označil za „normální”. Dcera se měla tehdy také svěřit kamarádce, že se jí nelíbí, jak její matka pije.

V době, kdy Goldieová pracovala v místním baru, byla její dcera často viděna, jak si přišla pro peníze na jídlo, často žádala i sousedy, zda by jí drobnou částkou nepomohli. U soudu zaznělo, že dítě bylo „neupravené a zanedbané”.

Jak uvedla prokurátorka, Goldieová se měla v minulosti o své dceři vyjadřovat nelichotivě a přála si, aby se dívka vrátila k prarodičům. Na svoji dceru měla křičet a někdy jí také přidala facku.

Stěžovala si na bolesti

Robyn se kamarádům měla svěřit, že jí matka v opilosti nabízela marihuanu, a často říkala, že ji doma nechce, jindy ji naopak doma zamykala. V březnu 2018 dívka měla vyrážku, kterou způsobilo pokousání od blech.

Týden před smrtí si dívka stěžovala na bolesti břicha a nohou. Svým kamarádům se svěřila, že několik dní nejedla, později ale psala prarodičům, že už se cítí o mnoho lépe.

Večer 24. července 2018 Robyn trpěla silnými bolestmi, matka jí však odmítla zavolat pomoc a bránila v tom i sousedům. Říkala jim, že její dcera hraje divadlo a simuluje bolesti. „Řekla své dceři, že sanitky jsou pro lidi, kteří dostanou infarkt,” uvedla prokurátorka.

Prasklý žaludeční vřed

O dva dny později, v den smrti, odešla Goldieová i přes naléhání dcery do hospody za svým přítelem, se kterým popíjeli alkohol. Po příchodu domů objevili Robyn, která ležela na gauči a nereagovala. „Dvojice si ale jako první vzala pití z lednice,” řekla Edwardsová.

Až později zavolali na pohotovost, lékaři už ale dívce, které praskl žaludeční vřed, nemohli pomoci. Podle lékářů by v případě včasné léčby dívka mohla žít.

Soud také konstatoval, že Goldieová trpěla v minulosti psychickými problémy, v mládí utrpěla při autonehodě poranění mozku. Měla předepsané léky, které ale dlouhodobě neužívala. Goldieová odmítá podíl na smrti své dcery, přiznává ale, že její výchovu zanedbávala. Rozsudek by měl být vynesen v Glasgow příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám