Hlavní obsah

Manžela britské královny nebudou stíhat za nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Manžel britské královny Alžběty II. princ Philip nebude trestně stíhán kvůli nehodě ze 17. ledna, při níž byly zraněny dvě ženy v druhém voze, jemuž nedal přednost. Oznámila to ve čtvrtek britská prokuratura s tím, že vznášet obvinění „by nebylo ve veřejném zájmu“. Minulou sobotu se 97letý manžel panovnice vzdal řidičského průkazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonehoda prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

„Vzali jsme v potaz všechny okolnosti případu včetně otázky míry zavinění, věku řidiče a toho, že se vzdal řidičského průkazu,“ uvedl podle BBC žalobce pro východní Anglii. Všichni účastníci nehody obdrželi písemné vysvětlení kroku.

Foto: Reuters

Princ Philip

Podle popisu z médií princ Philip nedal přednost autu na hlavní silnici A149, když svým Land Roverem Freelander vyjížděl z vedlejší silnice vedoucí od panství Sandringham. Jeho vůz se po nárazu převrátil a skončil na boku. Princ Philip utrpěl drobná poranění, ale Emma Faierweatherová, jedoucí v druhém autě, měla zlomené zápěstí. Zraněna byla i její spolujezdkyně.

Ženu zaskočilo, že se jí princ hned neomluvil. [celá zpráva]

Po několik dnech mlčení jí poslal písemnou omluvu a vysvětlení, jak došlo k nehodě. Vinu přičítal oslnění: „Slunce bylo nízko, svítilo přes hlavní. Za normálních podmínek bych neměl problém vidět provoz. Jenom tak si mohu vysvětlit, že jsem neviděl přijíždějící auto. Velmi lituji následků.“ [celá zpráva]

Foto: Chris Radburn, Reuters

Trosky na místě nehody

Na místě nehody byl stejně jako řidička podroben dechové zkoušce. Byla negativní. I vyšetření zraku provedené o několik dní později ukázalo, že vidí dobře.

V Británii neexistuje horní věková hranice pro řízení automobilu. Řidiči starší 70 let si musejí svá povolení řídit auta obnovovat každé tři roky.

Philip je znám tím, že rád řídí. V roce 2016 vezl amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho manželku na zámek Windsor. I dva dny po nehodě řídil a byl nepřipoutaný, za což mu policie udělila výtku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám