Hlavní obsah

Manuál pro ruské učitele: Stalin jednal racionálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruské úřady připravují ediční řadu nových vzdělávacích materiálů pro učitele. Publikace Dějiny Ruska 1900 - 1945 vzbudila pohoršení ještě předtím, než ji začali využívat v praxi. Píše se v ní, že někdejší sovětský diktátor Josif Stalin jednal racionálně, když rozpoutal teror, aby nastartoval modernizaci země.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Článek

Nové vzdělávací materiály mají podle autorů povzbudit v mladých lidech patriotismus, kritici úřady obviňují ze snahy popřít Stalinovy zločiny. Učebnice, k nimž manuál vznikl, by měly být dokončeny v březnu a je možné, že se hodnocení Stalinovy politiky do té doby změní. Loni podobný učitelský manuál původně označil Stalina za "efektivního manažera“, termín však byl nakonec stažen.

Za Stalinovy vlády byly milióny lidí uvězněny a stovky tisíc popraveny. Manuál tvrdí, že období teroru v třicátých letech nadešlo, protože "Stalin nevěděl, kdo zasadí příští ránu, a proto zaútočil na každou skupinu a hnutí, stejně jako na ty, kdo nebyli jeho spojenci nebo nesmýšleli stejně“.

Manuál zveřejněný autory na internetu učitelům zdůrazňuje, že je důležité demonstrovat, že Stalin jednal v konkrétní historické situaci a jednal "zcela racionálně - jako ochránce systému, jako trvalý zastánce přeměny země v průmyslový stát“.

Editor knihy Alexander Danilov tvrzení brání. "Neobhajujeme Stalina. Jen zkoumáme jeho osobnost, vysvětlujeme jeho motivy a ukazujeme, čeho skutečně dosáhl," citoval International Herald Tribune.

Reklama

Související články

Ukrajina znovu pohřbila Stalinovy oběti

Ukrajina v sobotu u hlavního města Kyjeva znovu pohřbila ostatky přes 2000 lidí, kteří se před více než 60 lety stali oběťmi sovětské tajné policie. Ostatky...

Výběr článků

Načítám