Hlavní obsah

Makedonský prezident odmítá vládu se zastoupením Albánců, bojí se rozpadu země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Makedonský prezident Gjorge Ivanov nadále odmítá pověřit sestavením nové vlády předsedu Sociálnědemokratické strany (SDSM), přestože mu Zoran Zaev už v pondělí řekl, že v parlamentu získal většinovou podporu. Prezident neustoupil ani tlaku z EU. Obává se, že by vláda SDSM s podporou stran albánské menšiny ohrozila jednotu země. Zaev akceptoval podmínku, že albánština bude druhým úředním jazykem v zemi.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

zastánci levice při pondělním pochodu pod heslem Za jednotnou Makedonii

Článek

Ivanov své odmítnutí svěřit mandát k vytvoření vlády Zaevovi odůvodňuje tím, že vládní program vůdce opozice by ohrozil svrchovanost, nezávislosti a jednotu státu.

Neustoupil ani naléhání šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové, aby mandát Zaevovi dal.

S podporou makedonských Albánců

Zaev, jehož strana skončila ve volbách druhá, na rozdíl od bývalého premiéra a šéfa dosud vládnoucí strany VMRO-DPMNE Nikoly Gruevského při koaličním vyjednávání s albánskými stranami uspěl a zajistil si ve 120členném parlamentu podporu 67 poslanců.

Ke 49 zástupcům sociální demokracie se přidalo 18 zákonodárců tří stran makedonských Albánců — Demokratické unie pro integraci (DUI), hnutí Besa a Aliance pro Albánce.

Zaev totiž při koaličním vyjednávání akceptoval požadavky Albánců, k nimž patří kromě jiného albánština jako druhý úřední jazyk na celém území Makedonie nebo lepší zastoupení Albánců v nejvyšších funkcích.

Vítěz neobnovil koalici

VMRO-DPMNE vyhrála prosincové parlamentní volby ziskem 51 mandátů. Nepodařilo se jí však obnovit koalici s nejsilnější makedonskoalbánskou stranou DUI, která má deset poslanců. Gruevski totiž důrazně odmítl podmínky z takzvané tiranské platformy, kterou představitelé makedonských Albánců spolu dojednali v Tiraně za přispění albánského premiéra Ediho Ramy.

Podle VMRO-DPMNE by splnění těchto požadavků znamenalo „nové definování” státu, jeho rozdělení a zkázu.

Problémem také je, že s nástupem Zaevovy vlády by Gruevskému a řadě lidí v jeho blízkém okruhu hrozilo trestní stíhání. Albánci mezi svými podmínkami mají i pokračování činnosti speciální prokuratury, která má vyšetřit trestné činy ve vysokých kruzích, z nichž jsou podezřelí hlavně politici z VMRO-DPMNE včetně Gruevského.

Dohodu s Gruevským Zaev odmítl

Napětí kolem formování nové vlády postupně nebezpečně narostlo a z tábora kolem VMRO-DPMNE zazněly hlasy naznačující i možný násilný střet. Gruevski uplynulý víkend dokonce nabídl Zaevovi „bezvýhradnou” podporu jeho menšinovému kabinetu, pokud na podmínky albánských stran nepřistoupí. Předseda SDSM to ale rozhodně odmítl.

„Gruevski a jeho nejbližší spolupracovníci se budou zodpovídat za rozkrádání, zločiny, korupci, za osobní, profesionální a rodinné tragédie, které způsobili občanům Makedonie,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám