Hlavní obsah

Majitel baru odmítl nalít Romům, soud mu nařídil odškodnit je stovkami eur

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Krajský soud v Košicích rozhodl, že majitel baru musí zaplatit odškodnění za diskriminaci páru Romů, který odmítl obsloužit. Rozsudek se týká případu z prosince 2009. Roman Pecha s manželkou Ivetou tehdy společně s neromskými kolegy navštívili bar ve městě Spišské Vlachy na východě Slovenska. Majitel baru Miroslav L. romské manžele odmítl obsloužit s tím, že Romy neobsluhuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poškození se obrátili na poradnu pro občanská a lidská práva, která jim zprostředkovala bezplatné právní zastoupení. Na majitele baru podali žalobu na základě antidiskriminačního zákona.

Výmluvy o soukromém klubu nezabraly

Majitel se u soudu obhajoval tím, že bar je soukromým klubem a nikdo ze skupiny neměl členskou klubovou kartu. Soud však vzal v potaz výpověď majitele baru na policii bezprostředně po incidentu, kde přiznal, že důvodem odmítnutí byl romský původ dvou poškozených a obavy z toho, že do baru začnou chodit další Romové.

Okresní soud ve Spišské Nové Vsi začátkem roku 2012 rozhodl, že došlo k diskriminaci, a nařídil majiteli, aby se manželům písemně omluvil. Omluvu musel také umístit u vchodu do baru a v regionálních novinách formou placené inzerce. Manželé se však odvolali ke krajskému soudu. Podle jejich názoru nepřiznání finančního odškodnění bagatelizuje zásah do jejich lidské důstojnosti.

Odmítnutí za osm tisíc

Krajský soud odvolání vyhověl a případ se vrátil k okresnímu soudu. Ten v roce 2014 přiznal každému z poškozených odškodnění ve výši 300 eur (8100 korun) a zavázal majitele baru zaplatit náklady soudního líčení ve výši 1800 eur (48 600 korun). Proti tomuto rozhodnutí se však odvolal majitel baru i poškození, kteří považovali výši odškodnění za nepřiměřenou.

Krajský soud nyní tato odvolání zamítl. „Jsem rád, že soud definitivně rozhodl o tom, že majitel baru je povinen zaplatit finanční odškodnění za diskriminaci,“ uvedl Pecha po verdiktu soudu. „Celý zážitek byl pro nás velmi ponižující. Chci povzbudit všechny Romy, aby se v případě diskriminace domáhali spravedlnosti, protože jinak se těžko něco změní,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám