Hlavní obsah

MafiaLeaks mají pomoci zastavit podsvětí v Itálii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Povzbudit oběti a svědky zločinných praktik mafie se v Itálii rozhodla skupina, která na internetu zřídila stránky nazvané MafiaLeaks. Lidé na nich můžou anonymně poukazovat na aktivity mafie, napsal v úterý deník La Repubblica.

Webová stránka MafiaLeaks

Článek

Organizátoři, zjevně inspirovaní organizací WikiLeaks, která v minulosti zveřejnila interní zprávy americké diplomacie či e-maily analytického střediska Stratfor, se zaručují zachováním anonymity ohlašovatele, uvedl list s odkazem na jednoho z tvůrců.

Jde o soukromou iniciativu několika málo lidí. „Není nás ani deset i s rodinami. Všechno to děláme po práci a peníze bereme z vlastní kapsy,“ prohlásil jeden z nich s tím, že si sami přejí zůstat v utajení kvůli obavám ze msty.

Primárně se MafiaLeaks obracejí na oběti mafie, například na podnikatele, kteří musí gangům platit výpalné. Použít by je ale mohli bývalí členové, kteří se s mafií rozešli.

Soudce Nicola Gratteri iniciativu vítá, varoval však, že by mohla být zneužita. „Může to být dobré pro rozšíření jistého druhu informací a prolomení hradby mlčení,“ připustil. Současně by si ale podle něj někteří lidé na stránkách mohli jen uspokojit touhu po pomstě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám