Hlavní obsah

Maďarští nacionalisté požadují ukrajinské Zakarpatsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Ukrajina prohraje válku s Ruskem a ztratí svou státnost, maďarská nacionalistická strana Naše vlast bude požadovat Zakarpatskou oblast. Řekl to lídr strany Naše vlast László Toroczkai.

Foto: MTI

László Toroczkai při projevu, foto MTI

Článek

Strana Naše vlast má ve 199členném maďarském parlamentě šest poslanců.

„Pokud tato válka skončí tak, že Ukrajina ztratí svou státnost, protože i to je na stole, pak mi dovolte, abych za jedinou maďarskou stranu, která zastává tento postoj, vzkázal, že si nárokujeme Zakarpatskou oblast,“ řekl Toroczkai na sobotním sněmu strany.

„Co se týče války na Ukrajině, naše poselství je velmi jednoduché - okamžité příměří, mír a řešení prostřednictvím rozhovorů,“ dodal předseda strany Naše vlast, který požaduje minimálně autonomii pro etnické Maďary v Zakarpatsku.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó bude v pondělí v Užhorodu jednat se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a premiérem Denysem Šmyhalem, aby připravili případné jednání premiéra Viktora Orbána a prezidenta Volodymyra Zelenského.

V Zakarpatsku žije asi 150 tisíc etnických Maďarů a Budapešť tvrdí, že Kyjev omezuje jejich právo používat rodný jazyk.

Zakarpatsko patřilo původně k Uhersku, ale po první světové válce připadlo nově vznikajícímu Československu.

V době druhé světové války připojil Zakarpatsko k Maďarsku spojenec nacistického Německa, regent Miklós Horthy a po válce připadlo toto území Sovětskému svazu. Od rozpadu SSSR je Zakarpatsko součástí Ukrajiny.

Szijjártó dostal před cestou do Užhorodu výhrůžný mail v ukrajinštině, oznámil jeho resort

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám