Hlavní obsah

Lupič obral violoncelistku o nástroj za 33 miliónů

Paříž

Hvězdu vážné hudby, francouzskou violoncellistku Ophélii Gaillardovou, přepadl nedaleko jejího domu zloděj a ukradl jí vzácný nástroj z 18. století. Jeho odhadovaná cena činí v přepočtu asi 33 miliónů korun, napsala v pátek agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ophélie Gaillardová

Článek

Gaillardová uvedla, že útočník vyzbrojený nožem ji přepadl ve čtvrtek večer, když odcházela ze svého bydliště na předměstí Pantin na severovýchodě Paříže. Ukradl jí mobilní telefon, pouzdro s violoncellem a utekl.

Policie se pokouší zjistit, zda to nebyla loupež na objednávku. „Není to nástroj, který se prodává na každém rohu. Věděl o něm zvláštní okruh zasvěcených," dodal zdroj blízký vyšetřování.

Viloncello zhotovil v roce 1737 v italském městě Udine loutnař Francesco Goffriller. Cena nástroje, který hudebnici zapůjčila banka CIC, byla odhadnuta na téměř 1,3 miliónu eur (asi 33 miliónů Kč).

V pouzdru byl také smyčec signovaný Jean Marie Persoit, 1825 Paříž, upřesnila mluvčí známé hudebnice.

„Pomoc!!! Okradli mě o violoncello a můj osobní smyčec," napsala instrumentalistka na Facebooku a přidala snímky nástroje s prosbou rozšířit tyto informace co nejvíce a nejrychleji.

Banka CIC pro Gaillardovou pořídila hudební nástroj v rámci kulturního mecenášství, umožňujícího půjčit virtuosům nástroje miliónových hodnot.

„Když hraji ve velkém orchestru, je pro mne důležité, abych mohla hrát na nástroj, který vydává krásný a silný zvuk," vysvětlila svého času Gaillardová. „Strčit tyto nástroje do sběratelské vitríny je proti jejich přirozenosti," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám