Hlavní obsah

Lukašenko vybavuje wagnerovce běloruskými pasy a novou identitou, tvrdí opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruské ministerstvo vnitra už asi měsíc vybavuje ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny novými doklady a náhradní identitou. Tvrdí to Pavel Latuška, představitel běloruské opozice a šéf opozičního Národního protikrizového řízení, v rozhovoru pro polskou agenturu PAP.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský pas, ilustrační foto

Článek

„Na základě potvrzené informace mohu říci, že wagnerovci dostávají běloruské pasy, pravé doklady, ale vystavené na jiná jména. Tudíž mohou jednoduše vstupovat (se schengenskými vízy - pozn. red.) na území Evropské unie s cílem diverzí a teroristických útoků,“ prohlásil Latuška v pondělním Studiu PAP.

Jako příklad možné připravované provokace Latuško uvedl scénář, podle nějž mohou nelegální migranti na polsko-běloruské hranici použít střelné zbraně, což by způsobilo místní konflikt, uvedl běloruský opozičník.

V Bělorusku je podle dostupných zpráv v současnosti několik tisíc ruských žoldnéřů s bojovými zkušenostmi z východní Ukrajiny, mimo jiné od Bachmutu, kteří se do země uchýlili na pozvání prezidenta Alexandra Lukašenka po údajné vzpouře proti Kremlu.

Část jich ale od té doby ze země odcestovala, údajně na dovolenou.

Podle pátečního Lukašenkova tvrzení se mnozí brzy vrátí. V zemi má prý dlouhodobě pobývat „jádro“ wagnerovců v počtu asi deset tisíc mužů. Zda tomu tak skutečně bude, není jisté.

Část jich může odcestovat rovněž na mise do Afriky, kde ruští žoldáci dlouhodobě působí, další se mohou přidat k pravidelné ruské armádě.

Podle Latušky několik set wagnerovců také podepsalo kontrakt s běloruskou armádou, ti zůstanou nastálo v Bělorusku.

Wagnerovci se snaží agitovat a nabírat žoldáky i v Polsku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám