Hlavní obsah

Loď s migranty hledá přístav na vylodění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humanitární loď Ocean Viking, na jejíž palubě je 274 zachráněných migrantů, čeká ve Středozemním moři na povolení zakotvit v některém z evropských přístavů. Na svém Twitteru to napsal jeden z provozovatelů lodi, organizace SOS Méditerranée.

Foto: AP

Migranti na lodi Ocean Viking. Ilustrační foto

Článek

Loď Ocean Viking, kterou společně provozují organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), v posledních dnech hned několikrát pomáhala u libyjského pobřeží migrantům, kteří se ocitli v nouzi. V úterý nejprve vzala na palubu 84 lidí z Bangladéše, Maroka a Somálska, a to včetně 21 nezletilých bez doprovodu.

Ve stejný den pak zachraňovala z potápějícího se člunu dalších 98 migrantů zejména z Nigérie, Súdánu a zemí západní Afriky. Dalších 92 zachráněných včetně řady vyčerpaných žen a dětí se na loď dostalo ve čtvrtek, uvedla organizace na Twitteru.

Střelba na srbsko-maďarské hranici, do EU se pokusilo dostat 60 lidí

Evropa

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos do Evropy přes moře připlulo 8553 migrantů, loni to za stejné období bylo více než 10 tisíc lidí.

Řecké tábory jsou přeplněné

Řecko hlásí, že tábory na ostrovech jsou přeplněné. Nyní je v nich přes 40 tisíc lidí. Proud běženců připlouvajících na ostrovy v Egejském moři z Turecka nepolevuje. Za 24 hodin bylo nových migrantů více než 300, uvedla ve čtvrtek agentura ANA-MPA.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Přeplněný tábor Moria na ostrově Lesbos

Řecká pobřežní stráž jich 184 zachytila v Egejském moři ještě předtím, než se dostali k pevnině. Dalších 122 lidí se vylodilo na ostrovech Lesbos, Samos a Chios.

Reklama

Výběr článků

Načítám