Hlavní obsah

Lidi z hořícího autobusu v Benátkách zachraňovali dva afričtí mladíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčovou roli v záchraně lidí v hořícím autobuse, jenž se zřítil ze silničního nadjezdu v italských Benátkách, sehráli dva muži z Gambie a Nigérie, kteří ihned po jeho pádu běželi k místu nehody. Jejich svědectví, podle kterého muži zachránili hned několik osob, přinesla britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zřícený autobus v italských Benátkách, který je obklopen záchranáři.

Článek

„Běželi jsme dolů k místu, kde hořel autobus, a slyšel jsem ženu, jak křičí: ‚Moje dítě, moje dítě,‘“ řekl BBC vyčerpaný Boubacar Touré, který pochází z africké Gambie. „Podařilo se mi ji vytáhnout oknem a pak jsem vytáhl i jejího syna, který byl silně popálený, ale stále naživu,“ dodal.

Autobus, který vezl turisty po celodenním výletu v Benátkách zpět do nedalekého kempu v Magheře, jel po rušné silnici spojující benátskou část Mestre s historickým centrem města. Po půl osmé večer se ale náhle převrátil na pravou stranu přes svodidla, spadl z výšky zhruba deseti metrů a začal hořet.

Touré se jej snažil uhasit hasicím přístrojem umístěným v autobuse, bohužel se mu to ale nepodařilo. „Kolemjdoucí mi dávali další hasicí přístroje, ale nic nepomáhalo, museli jsme počkat na hasiče,“ vysvětlil.

„Tak jsem vytáhl ostatní do bezpečí, ženu, muže a dítě. Lidé krváceli z hlavy, bylo tam tolik krve,“ popsal muž z Gambie situaci při záchraně přeživších.

Pomáhal i jeho spolubydlící

Touré ale nebyl na místě sám, pomáhal mu i jeho spolubydlící Odion Eboigbe z Nigérie. „Mnohé se nám podařilo zachránit, ale jiní bohužel zemřeli,“ řekl BBC Eboigbe, který podle svých slov neměl strach sám o sebe, ale o lidi s rozbitými hlavami.

„Dnes se mě kolegové ptají: ‚Na co jsi myslel, když jsi šel směrem k plamenům?‘ Řekl jsem jim, že jsem prostě musel zachránit ženy a děti,“ uvedl nigerijský mladík.

Oba podle svých svědectví zůstali na místě nehody i po příjezdu záchranářů a pomohli s hašením požárů a péčí o zraněné.

Jak uvedla BBC, požár byl natolik silný, že k identifikaci některých mrtvých bude potřeba analýza vzorků DNA.

Nikdo neví, co se vlastně stalo

Podle úřadů nebyly zjištěny žádné známky náhlého brzdění autobusu. Na záběrech z průmyslových kamer z okamžiku před nehodou je totiž vidět, jak vozidlo plynule stoupá po nadjezdu a pak zřejmě zpomaluje, než se nevysvětlitelně převrátí přes svodidla a zřítí se.

Kamera zachytila tragický pád autobusu z mostu v BenátkáchVideo: Reuters

Tragická nehoda si vyžádala 21 obětí, mezi kterými jsou i malé děti. BBC uvedla, že jedno z nich měl být kojenec.

Řidič Alberto Rizzotto, který je podle BBC také mezi oběťmi, pracoval pro autobusovou společnost sedm let. Nejpravděpodobnější příčinou jsou podle úřadů náhlé zdravotní potíže, kvůli kterým ztratil kontrolu nad vozidlem. Ve svém posledním příspěvku na Facebooku uvedl, že „řídí kyvadlovou dopravu do Benátek“.

Vteřiny hrůzy. Kamera zachytila moment pádu autobusu v Benátkách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám