Hlavní obsah

Letecké záběry ukázaly zkázu po orkánu v Dolomitech

Agentura Reuters zveřejnila záběry z dronu hasičů, které ukazují následky orkánu v Dolomitech. Padly stovky hektarů lesa. Kmeny smrků a jedlí, jejichž dřevo se používá na výrobu hudebních nástrojů, skončily v řece. Extrémní počasí si v Itálii vyžádalo 19 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Itálie po ničivých bouříchVideo: Reuters

 
Článek

Záběry ukazují zkázu tzv. houslového lesa v rezervaci Paneveggio. Stromy skončily v řece Piavě a zaplavily hladinu nedaleké přehrady.

Foto: Handout, Reuters

Spadané stromy v italské řece Piavě

Itálii dál sužuje extrémně deštivé a větrné počasí, které v posledních dnech napáchalo obrovské škody zejména na severu země. Podle šéfa civilní ochrany Angela Borrelliho je například v provincii Belluno v Benátsku situace "apokalyptická".

Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje v nich elektřina a neteče ani voda. Bouře dnes zasáhly také Sicílii, kde přerušily provoz na železnici mezi Palermem a Agrigentem.

Foto: Handout, Reuters

Popadané stromy na svazích Dolomit

"Rozmary počasí postihly celou Itálii, ale v oblasti Belluna je to obzvlášť zlé," uvedl Borrelli po schůzce s guvernérem benátského regionu. "Sesuvy půdy zničily 100.000 hektarů lesa. Musíme znovu postavit silnice," dodal guvernér Luca Zaia.

Podle něj se nyní snaží následky větrných smrští odstranit 3000 dobrovolníků.

Zaia prý už telefonicky hovořil s premiérem Giuseppem Contem, který by měl v následujícím týdnu uvolnit první finanční pomoc. Hmotné škody zatím region vyčíslil na jednu miliardu eur.

Extrémní počasí si tento týden v Itálii vyžádalo už 19 obětí a podle meteorologů se nejspíš neuklidní ani v nejbližších dnech. Dnes bouře zasáhly zejména Sicílii, v městečku Sciacca na jihu ostrova se zřítilo několik mostů. Velmi nepříznivá je i situace na Sardinii, kde v pátek po úderu blesku zemřela německá turistka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám