Hlavní obsah

Lepší zemřít než zhřešit, učí se polské děti v hodinách náboženství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci třetí třídy základních škol v Polsku se na hodině náboženství učí, že „lepší (respektive raději) zemřít než zhřešit“, uvádí se v nové učebnici s názvem „Ježíši, čekáme na tebe“, kterou vydalo krakovské nakladatelství WAM. Kniha vyvolala protesty a pobouření rodičů, kteří se obávají, že stoupne počet sebevražd mezi dětmi, který je už nyní beztak vysoký.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Ilustrační fotografie

Článek

„Učebnice má pomoci třeťákům připravit se na první svaté přijímání a jejich průvodcem je svatý Dominik Savio z Turína (zemřel v roce 1857 ve věku 14 let). Právě jemu je připisován výrok - lepší (raději) zemřít než zhřešit,“ uvedl ve středu deník Fakt.

Zároveň autory učebnice upozornil na nevhodné použití kontroverzního příkladu ve vztahu k malým dětem a na zodpovědnost za tragické činy, k nimž může vést.

Vydavatelství přislíbilo nápravu

„Výhrady, které zazněly na adresu tvůrců učebnice a vydavatelství, a pobouření rodičů dětí, kterým je určená, nejsou opodstatněné a plynou z nedostatečné znalosti problematiky,“ praví se ve stanovisku Synodu polských biskupů, které zveřejnila Gazeta Wyborcza.

„Obavy rodičů o jejich děti jsou tak velké, že v dalších vydáních učebnice změníme části, které vyvolaly vlnu protestů,“ uvádí se v aktuální reakci vydavatelství WAM.

Tragické rekordy

„V uplynulém roce 2022 počet dětí a mladistvých, kteří se pokusili o sebevraždu, dosáhl rekordního počtu 2031, což je o 800 víc než v roce 2020. Rekordní byl i počet případů - celkem 150, které skončily smrtí. Většinou šlo o děti od 7 do 12 let,“ informoval server politykazdrowotna.com.

Ředitelka školy v Polsku se zastala dětí, které obtěžoval farář. Rodiče ji zlynčovali

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám