Hlavní obsah

Lavina kamení zabila v Alpách rakouského turistu, dva další zranila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salcburk

Jeden rakouský turista přišel ve středu odpoledne o život, když se v Alpách u Kaprunu utrhla u přehrady kamenná lavina. Další dva lidé utrpěli při neštěstí ve výšce 2500 metrů nad mořem zranění, informovali horští záchranáři podle listu Klein Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Lavina dosáhla až nádrže Moserboden

Článek

Lavina se utrhla v 13:40 ve výšce 2500 metrů mezi přehradou Wasserfallboden a ledovcovým lyžařským areálem Kitzsteinhorn. Kamení zavalilo turistickou stezku Kammerschartenweg spojující Hochschober v lyžařském středisku Kitzsteinhorn s Kammerscharte. Šla po ní čtyřčlenná skupina turistů z Rakouska a Německa. Jeden Rakušan zahynul, dva Němci utrpěli vážná zranění. Jeden turista vyvázl podle agentury APA se šokem. Identita zraněných a obětí není známa, ale zřejmě šlo o dva páry. Podle svědků už nikdo další pod kameny být nemůže.

Mluvčí salcburské horské služby Maria Riedlerová uvedla, že kamení zasypalo stezku až do výšky čtyř metrů. Po svahu se lavina valila asi 800 metrů a zasáhla i úpatí hory a nádrž Moserboden.

Zasáhla i další stezku, na které byli také čtyři turisté, ale ti nebyli zraněni.

Do záchranné akce se zapojilo na padesát příslušníků horské služby, Červeného kříže a hasičů z Kaprunu. Nasazeny byly čtyři vrtulníky včetně policejního.

Proč se kamení po svahu sesunulo, není zatím jasné. Ve stejné době se však utrhla kamenná lavina i u Kebmattenalmu u Grieskogelu. Ta si však žádné oběti nevyžádala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám