Hlavní obsah

Lamači levicových srdcí. Španělští policisté v přestrojení spali s aktivistkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kam až je možné zajít jménem zákona? Ve Španělsku zřejmě velmi daleko. Skupina barcelonských tajných policistů čelí obvinění, že v rámci infiltrace krajně levicových a ekologických kruhů navazovala s objekty zájmu intimní vztah. V pátek na to upozornila agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z mnoha barcelonských squatů

Článek

Policejní skandál odstartovala zpráva katalánského serveru La Directa o obvinění policejního agenta vystupujícího pod jménem Daniel Hernandez, že od roku 2020 spal hned s několika ženami z barcelonského squatu, který sloužil jako středisko krajně levicového spolku.

V jednom případě agent „Hernandez“ s aktivistkou udržoval intimní poměr téměř rok, napsala La Directa. Když bylo krytí policisty vyzrazeno, vzneslo proti němu obvinění ze zneužití sexuální charakteru celkem šest aktivistek. Argumentují tím, že jejich souhlas se stykem byl založen na lži.

Agentura AFP upozornila, že následné vyšetřování ukázalo, že se nejspíš nejednalo o ojedinělý incident. „Jedním z cílů naší žaloby je zjistit, jak daleko tyhle praktiky vlastně zacházejí, protože jsme toho názoru, že nemají oporu v zákoně,“ potvrdila právní zástupkyně jedné z údajných obětí Mireia Salazarová.

Hořící barikády, Molotovovy koktejly. Berlínští squatteři vzdorují stovkám policistů

Evropa

V Madridu naopak

Skandál se navíc neomezuje jen na katalánskou metropoli Barcelonu a zapleteni do něj nejsou jen policisté mužského pokolení. Skandál prohloubilo prohlášení madridské pobočky hnutí Extinction Rebellion z minulého týdne, že minimálně jednoho jejího člena policejní agentka vytěžovala v posteli.

Vysvětlovat tak nebude muset jen španělská policie, ale i vláda. „Kde jsou vaše morální hranice? Kde jsou vaše etické zásady? Nejde jen o ohrožení politických a ideologických svobod, ale také seuxálních práv,“ rozčiloval se na španělského premiéra Pedra Sancheze poslanec Gabriel Rufian ze strany katalánských separatistů.

Španělská policie ani ministerstvo vnitra obvinění nechtěly komentovat. Ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska nicméně v parlamentu prohlásil, že se jedná o lež. Že policie informace za sex nevyměňuje.

Barcelonský Tarzan učí lidi, jak lézt po stromech

Muži

K podobnému případu došlo také ve Spojeném království. Tamní soud dal v roce 2021 zapravdu místní ekologické aktivistce Kate Wilsonové když uznal, že ji policie poškodila milostným vztahem, který navázala s jejím agentem v utajení. Poměr aktivistky s policistou přitom trval téměř dva roky. Soud jí přiškrl odškodné desítek tisíc liber.

Zamilovala se do něj, přitom ji špehoval pro policii. Britka vysoudila miliony

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám