Hlavní obsah

Kypr přijal podmínky půjčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikosie

Kypr podle mluvčího své vlády souhlasil s podmínkami půjčky od mezinárodních věřitelů, které stanovily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. O půjčku Kypr požádal v červnu jako pátá země EU. Dohodu by měla odpoledne potvrdit Unie, která jedná o rozpočtu, musí ji ale ještě ratifikovat členské země EU. BBC uvedla, že by si země měla půjčit 16 miliard eur.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

"Čekáme toto odpoledne na oficiální oznámení z Bruselu," řekl novinářům mluvčí kyperské vlády Stefanos Stefanu. Dodal, že vláda už s dohodou seznamuje politické představitele a sociální partnery.

V posledních dvou týdnech jednali v Kypru zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby dohodli s vládou a centrální bankou konkrétní podmínky pomoci. Ve čtvrtek delegace "trojky" odjela a podle vlády zbývalo vyřešit poslední sporné body.

Kypr se na EU obrátil s žádostí o pomoc v červnu. Země má problémy kvůli řecké dluhové krizi, hrozí jí vysoké náklady na sanaci dvou největších bank, které přišly o 40 procent svých výnosů z Řecka a potřebuje peníze i k pokrytí rozpočtového deficitu.

Původně se odhadovalo, že na refinancování bank bude potřeba deset miliard eur, což je 55 procent kyperského HDP. V červnu ale banky požádaly o dvě miliardy z vládní pomoci. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (280 až 408 miliard Kč).

Kypr se obrátil i na země mimo EU, Rusko mu poskytlo půjčku ve výši 2,5 miliardy eur. Mnoho ruských společností sídlí na Kypru, kde jsou nízké daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám