Hlavní obsah

Kvůli výbuchu plynu v prešovském paneláku obvinili tři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov
Aktualizováno

Slovenská policie v neděli oznámila, že obvinila tři osoby v souvislosti s páteční explozí plynu v obytném domě v Prešově, při které zemřelo nejméně sedm lidí.

Foto: Reuters

Hasiči zasahují v domě v Prešově, kde vybuchl plyn.

Článek

„V případu obecného ohrožení v souvislosti s výbuchem v obytném domě v Prešově vznesl krajský vyšetřovatel obvinění vůči třem osobám a předložil prokuratuře návrh na jejich vzetí do vazby,“ oznámil prešovský krajský policejní mluvčí Igor Pavlík.

Nezmínil, kdo jsou tři obvinění. Zadrženo bylo v souvislosti s případem šest osob.  Vyšetřování dál probíhá. „Bližší informace poskytneme, až to bude možné,” dodal Pavlík.

Podle deníku Korzár byli mezi šesti zadrženými zástupci firmy i dělníci, kteří v pátek před výbuchem pracovali na Mukačevské ulici na parkovišti. Policie zajistila také techniku firmy, včetně malého bagru.

Kdo může za výbuch paneláku v Prešově? Policisté zadrželi šest lidí

Zahraniční

Zatím bylo nalezeno sedm těl obětí, pátrání po osmé bylo neúspěšné, ve vyhořelém dvanáctém patře nenašel pes žádné stopy.

Vrchní čtyři patra se musejí strhnout

Podle posudku statiků se budou muset strhnout nejméně čtyři nejvyšší patra domu, která zcela vyhořely, počínaje devátým podlažím. Statici současně varovali, že  mohou části budovy padat, protože se do puklin dostala voda a v ruinách pracuje led.

Viliam Hrubovčák ze Slovenské komory stavebních inženýrů uvedl, že nejvyšší čtyři podlaží od devátého po dvanácté jsou staticky nestabilní a nebezpečné. „Konečné závěry jsme ještě nepřijali,“ řekl Hrubovčák podle agentury SITA.

Hlavní statik Jozef Polák zopakoval, že horní čtyři podlaží se budou muset zbourat.  Zároveň připustil možnost záchrany nižších podlaží: „Za určitých technických řešení ano, ale do toho vstupují ještě jiné faktory. Dole je to promočené, uvidíme, co způsobí mráz. Je tam hodně otazníků.“ Dodal, že se případ se bude dál řešit po právní rovině s majiteli: „Technicky je to jasnější. Je to nestabilní, horní část životu nebezpečná. Visí nám tam panely, které mohou kdykoli spadnout, takže je to velmi nebezpečné.“

Ostatní domy v Mukačevské ulici jsou podle statiků v pořádku, ale do nejbližších vchodů se lidé nebudou moci vrátit ani v neděli.

Osmého mrtvého se najít nepodařilo. Exploze na Slovensku má zatím sedm obětí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám