Hlavní obsah

Kvůli Česku se Lisabonská smlouva letos neschválí, píše European Voice

Slovy "Obnovená česká hrozba ratifikaci Lisabonské smlouvy" komentuje čtvrteční vydání týdeníku European Voice ústavní stížnost skupiny senátorů proti nové dohodě o fungování EU. Podle zjištění listu nebude totiž smlouva uvedena v platnost podle plánu začátkem roku 2010.

Foto: Mike Segar , Právo

Odpůrce Lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus

Článek

Dalším odkladem se navíc zvyšuje riziko úplného potopení Lisabonu. Značné potíže to znamená pro Evropskou komisi, která pro svůj nadcházející mandát již počítala s Lisabonskou smlouvou.

European Voice připomíná, že na ratifikaci čeká Lisabon v Irsku, Polsku a Česku. Irové rozhodnou v referendu nadcházející víkend a jejich rozhodnutí pak bude kopírovat i polský prezident Lech Kaczyński. Jeho český protějšek Václav Klaus, známý euroskeptik a odpůrce smlouvy, hodlá počkat na vyjádření Ústavního soudu.

I kdyby český soud zprostil smlouvu všech podezření, Václav Klaus by stále mohl odkládat podpis smlouvy
European Voice

Týdeník cituje mluvčího Ústavního soudu Tomáše Langáška, podle nějž se posouzení může protáhnout na týdny i měsíce. „Domnívám se však, že to bude v tomto roce,“ řekl Langášek.

Současné švédské předsednictví EU je tak podle listu už nyní "odsouzeno" k tomu, že bude muset pracovat na formování nové Evropské komise bez Lisabonské smlouvy. Na konci října se pod švédskou taktovkou uskuteční s napětím očekávaný unijní summit, na němž se právě rozdělení funkcí v EU i složení nové komise bude řešit.

„I kdyby český soud zprostil smlouvu všech podezření, Václav Klaus by stále mohl odkládat podpis smlouvy. Obava Evropské komise tkví v tom, že odklady by se mohly protáhnout až do dubna nebo května příštího roku, kdy se budou konat ve Velké Británii parlamentní volby. Jestliže se dostanou k moci konzervativci, jak naznačují průzkumy, dojde nejspíše na slib jejich šéfa Davida Camerona podrobit smlouvu referendu,“ píše European Voice.

Senátoři napadli i samotné založení unie

Že má Ústavní soud před sebou táhlý proces naznačuje i senátní stížnost, která má hned několik bodů. Skupina senátorů hlavně z ODS navrhla nejen přezkoumat Lisabonskou smlouvu reformující rozšířenou EU, ale zpochybnila i soulad Římské smlouvy o založení EU a Maastrichtské smlouvy o hlubší integraci unie s ústavní charakteristikou ČR jako svrchovaného státu.

Navíc napadla způsob schválení záruk pro Irsko kvůli jeho pátečnímu opakovanému referendu o smlouvě. Do tří týdnů by teprve mohlo být jasné, kdy se ÚS začne návrhem senátorů zabývat. [celá zpráva]

Návrh senátorů se vztahuje k celé smlouvě, protože už loni ÚS prověřoval na popud Senátu její nejkontroverznější pasáže. Rozpor s českým ústavním pořádkem neshledal. Senátorům se na smlouvě nelíbí přenos dalších pravomocí státu na EU. Navíc ale zpochybňují i soulad dřívějších klíčových dokumentů EU.

"Tyto smlouvy jako konečný cíl evropské integrace nevylučují vznik společného evropského federálního státu," tvrdí senátoři.

Na druhé kontroverzní věci - poskytnutí záruk Irsku - se EU dohodla formou mezivládní dohody, která nemusí být ratifikována žádnou z členských zemí EU. Podle senátorů však zejména garance zachování komisaře pro Irsko je přímo novelou smlouvy. Podobný názor má i prezident Václav Klaus. Naopak premiér Jan Fischer si myslí, že dohoda je objasňujícím textem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám