Hlavní obsah

Kupte si u nás nemovitost i s občanstvím, lákají Španělsko a Portugalsko

Právo, mcm

Jen Španělsko vydělalo za posledních několik let téměř miliardu na prodeji tzv. zlatých víz, tedy dokumentů, které otevírají cizincům cestu ke stálému pobytu i k občanství EU. V letech 2013 až 2018 vydaly španělské úřady podle deníku Die Welt asi 25 tisíc těchto dokumentů.

Foto: Miluše Válková, Právo

Náměstí Puerta del Sol v Madridu

Článek

Poptávka nepolevuje, a to nejen mezi bohatými Rusy. Na prvním místě mezi zájemci stojí zatím Číňané. Zlatá víza však houfně skupují i Američané, Indové nebo Venezuelci, jak uvádí zpráva Transparency International a Global Witness.

Madrid ovšem čelí konkurenci, a to hned v sousedství. Nejen Španělsko, nýbrž i Portugalsko zjistilo po hospodářské krizi, že obchod s povoleními k pobytu a státní příslušností se může stát výnosným peněžním zdrojem. Obě země tedy v letech 2012 až 2013 zavedly programy „Občanství za investice“.

Španělsko láká víc

Ve Španělsku si musí účastník takového programu koupit nemovitost za půl milionu eur (asi 13 milionů korun), aby získal právo k pobytu a mohl po pěti letech žádat o španělské a tím i o unijní občanství. V Portugalsku k tomu stačí investice ve výši „pouhých“ 350 tisíc eur, tedy skoro o třetinu méně.

Ale i když je požadovaná cena koupené nemovitosti ve Španělsku větší, bohatí zájemci si tuto zemi oblíbili víc než Portugalsko. Madrid nabízí i širší rejstřík možností, jak se v zemi usadit. Kdo si nechce pořizovat nemovitost, může vložit dva miliony eur do státních dluhopisů nebo složit milion na konto.

Příležitost pro zločince

Poplatky za další členy rodiny, děti i rodiče, bývají zpravidla nižší: 55 až 75 tisíc eur za osobu. Výše plateb závisí na tom, zda si zájemce o „zlatou vízovou kartu“ koupil nemovitost nebo jen investoval do nějakého projektu.

Venezuelský profesor Sebastián de la Nuez neměl to štěstí, aby mohl opustit svou zbídačelou zemi s plnými kapsami jako tamní zbohatlíci. Žije v jedné z dělnických čtvrtí Madridu a nebere si servítky. Ti, kdo přišli z Venezuely a opatřili si „zlaté vízum“, získali podle něj své bohatství při pochybných obchodech krytých tamním režimem.

„Záplava zlata z Latinské Ameriky vytváří novou bublinu v centrech španělských metropolí,“ kritizuje de la Nuez i fakt, že cizí boháči skupují nemovitosti v Madridu, Barceloně a v dalších městech.

V Evropě se činí tucet států
Portugalsko a Španělsko nezpeněžují občanství jediní v Evropě
Web kanadské firmy Arton Capital vyjmenoval dvanáct evropských zemí
Podobně si počínají mj. Maďarsko, Bulharsko nebo Černá Hora
Také Británie, Malta či Kypr to zkoušejí
Mezi exotickými státy nechybějí karibská Antigua, Grenada nebo Dominika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám