Hlavní obsah

Královna Alžběta II. dostane kámen z chilského dolu, odkud zachránili horníky

– Londýn
Právo, DPA, BBC, vpl

Chilský prezident Sebastian Piňera přicestoval v sobotu do Londýna se zvláštním dárkem pro britskou královnu Alžbětu II. a premiéra Davida Camerona. Chce oběma odevzdat kámen vynesený z dolu San José, z něhož se minulý týden zázračně podařilo po 79 dnech vysvobodit z hloubky 700 metrů 33 zavalených chilských horníků.

Foto: Reuters

Chilský prezident Sebastian Piněra při návštěvě Londýna

Článek

„Věřím, že triumfální záchranná operace posílí postavení mé země ve světě a zlepší její vyhlídky na získání zahraničních investicí,“ řekl listu The Times.

„Nepochybuji o tom, že dnes je Chile mnohem semknutější země, mnohem silnější a lépe připravená na výzvy budoucnosti,“ zdůraznil na setkání s Chilany žijícími v Británii.

Chilský stát chce peníze od majitele dolu

Chilský stát už zahájil právní kroky, aby od firmy San Esteban Primera, majitele dolu San José, vymohl alespoň část peněz, které zaplatil za záchranu 33 horníků uvězněných v dole na měď.

„Vláda se do toho už pustila,“ uvedl ministr vnitra Rodrigo Hinzpeter s tím, že firma přitom balancuje na pokraji bankrotu, protože zápasí s obrovskými dluhy a zavalení dolu v poušti Atacama situaci jen zhoršilo. „Ve společnosti nyní probíhá audit“, dodal.

O záchrannou operaci se tak musela postarat státní těžební podnik Coldeco. Chilská média odhadují, že ji záchranné práce vyšly na 15 miliónů dolarů (110 mil. korun) a soukromé fimy přidaly dalších pět miliónů. Patří mezi ně třeba BHP Billiton a firma Collahuasi, které poskytly nejen svoje odborné znalosti, ale také zařízení.

Bez ohledu na šťastný konec a obrovský úspěch záchranné akce, která nemá na světě obdoby, budoucnost záchranářů je už méně růžová. Jak uvedla BBC, Coldecu hrozí rozpad a zahraniční těžaři budou muset přijmout další opatření na zvýšení bezpečnosti havířů, což si vyžádá nemalé náklady. Kromě toho vláda chce „za odměnu“ zvýšit daně pro všechny zahraniční těžební firmy, sdělila BBC.

Foto: Reuters

Jeden ze zachráněných chilských horníků v obklopení ostatních v nemocnici Copiapo

O prvních dnech v závalu polmčí

Horníci uzavřeli dohodu, že o prvních 17 dnech, než se s nimi podařilo navázat kontakt, nebudou vůbec hovořit. Nechtějí totiž snížit hodnotu knihy o svém utrpění, kterou zamýšlejí vydat. „Slíbili jsme si, že do médií nepromluvíme,“ přiznal v deníku El Mercurios důlní elektrikář Yonny Barrios (50).

Dodal, že médiím nedůvěřuje. Prý to přehnala, když líčila, že jeho manželka Marta (58) dostala několik tisíc dolarů jako dar pro něho, přičemž on se vrátil do domu milenky Susany Valenzuely (50) - a to za asistence televizních kamer.

Chilský výrobce léků na potenci Men's Quality chce získat Barriose pro svou reklamní kampaň a údajně mu nabídl velice zajímavou sumu.

Horníci dostávají kromě nabídek zaměstnání také dary, včetně dovolené na Jamajce, Tchaj-wanu či řeckých ostrovech, návštěvy Gracelandu Elvise Presleyho či pozvání na fotbalové zápasy v Evropě.

Klec pojede na světové turné

Záchranná klec Fénix pojede na světové turné. „Požádali nás, abychom ji vzali spoplu s videozáznamy na turné,“ potvrdil ministr vnitra.

Klec pomalovaná barvami chilské státní vlajky vypadá jako miniaturní vesmírná raketa. Na jejím designu se podíleli i odborníci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Při 24hodinnové záchranné operaci se její povrch v únikové šachtě poškrábal a odřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám