Hlavní obsah

Krajané postižení zemětřesením v Chorvatsku dostanou od ČR finanční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Ministerstvo zahraničí poskytne 300 tisíc korun na pomoc rodinám etnických Čechů v Chorvatsku, které na konci roku zasáhlo zemětřesení o síle 6,2 stupně. Vláda na pondělním zasedání návrh schválila, informoval na webu její tiskový odbor.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Následky zemětřesení ve městě Petrinja

Článek

Dar navrhuje úřad předat Svazu Čechů v Chorvatské republice, který sídlí v Daruvaru. Cílem je rodinám pomoci pokrýt nezbytné náklady na rekonstrukci poškozených domů a zajištění dalších potřeb.

Do Chorvatska proudí pomoc i od úhlavních nepřátel

Evropa

"Zajištění pomoci cestou peněžního daru se jeví jako nejflexibilnější a nejúčinnější způsob pomoci postiženým rodinám. Potřeby jednotlivých rodin se různí podle rozsahu poškození domů i rozsahu nařízených stavebních oprav k obnovení jejich obyvatelnosti," uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Hasiči dovezli do Chorvatska humanitární pomoc po zemětřesení

Domácí

Ministerstvo peníze poskytne ze svého rozpočtu. "Konkrétně cestou zapojení nároků z nespotřebovaných neprofilujících výdajů do konečného rozpočtu na závazném specifickém ukazateli Podpora českého kulturního dědictví v zahraničí," uvedlo.

Početná česká komunita

Česká komunita v Chorvatsku je nejpočetnější českou krajanskou skupinou v jihovýchodní Evropě. Nejvíce etnických Čechů žije v okolí města Daruvar.

Celkem se k české národnosti v Chorvatské republice hlásí víc než 10 tisíc Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám