Hlavní obsah

Kožený je spokojen. Soud v Londýně rozhodl, že jej do USA nevydá

Londýn
Aktualizováno

Soud v Londýně ve středu definitivně zamítl vydání finančníka českého původu Viktora Koženého z Baham do Spojených států. USA Koženého podezírají z uplácení při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Kožený je s verdiktem spokojen.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Kožený na archivní fotografii z roku 1990.

Článek

"Jsem velmi spokojen. Věřím, že toto rozhodnutí udělá jednou provždy tečku za touto kauzou," řekl Kožený. "Je to definitivní potvrzení toho, že jsem postupoval v rámci právních norem a neporušil jsem žádný zákon. Je to konec této věci a znamená to totální očištění mého jména," prohlásil finančník. Připomněl, že verdikt londýnského tribunálu "byl velmi komplexní a potvrdil náš právní názor ve všech aspektech".

Verdikt vynesl britský Soudní výbor Státní rady britské královny, který je poslední soudní instancí pro některé bývalé britské kolonie, tedy i Bahamy. Výbor svůj verdikt zdůvodnil tím, že americké odvolání do jeho jurisdikce nespadá.

Finančník, který závratně zbohatl během privatizace v Česku, na Bahamách žije již delší dobu a zatím se úspěšně proti vydání do USA bránil. Dva tamější soudy americké žádosti oslyšely.

Kožený by rád do Čech

Kožený také vyjádřil naději, že se jednou vrátí do České republiky. "Doufám, že se to všechno změní a že člověk bude moci efektivně přispět České republice," uvedl.

Pražský vrchní soud na podzim projedná odvolání proti verdiktu, podle něhož byl Kožený před dvěma lety odsouzen k deseti letům vězení za miliardové podvody.

"To je čistě politická kauza, politická objednávka proti mé osobě. Je to smyšlenka, která nemá právní základ a je otázka času, než to zkolabuje," řekl Kožený k tomuto případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám