Hlavní obsah

Kosovo buduje vlastní armádu, Srbsko si stěžuje v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbsko chce iniciovat naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli zprávě, že se vláda Kosova rozhodla vytvořit svou vlastní armádu. Jak ve čtvrtek informovala na svém webu bělehradská televize B92, na tiskové konferenci to oznámil ministr pověřený záležitostmi Kosova Aleksandar Vulin.

Foto: Profimedia.cz

Kosovský premiér Hashim Thaçi

Článek

O vytvoření kosovské armády rozhodla vláda v Prištině v úterý. Podle premiéra Hashima Thaçiho ji bude tvořit 5000 vojáků v aktivní službě a 3000 záložníků a jejím úkolem bude ochrana svrchovanosti a územní celistvosti Kosova.

"To je nepřijatelné a je to v rozporu s rezolucí RB OSN 1244, v níž se jasně říká, že na území Kosova nemůže existovat armáda. Je to teritorium pod správou OSN a může tam být jediná ozbrojená síla, a tou je KFOR," prohlásil Vulin.

Srbský premiér Ivica Dačić na zprávu reagoval hned v úterý. "Už o tom dříve mluvili, ale my (Srbsko) jsme žádali záruky NATO a KFOR, že pokud bude někdy taková armáda vytvořena, nesmí se objevit na severu Kosova bez souhlasu KFOR," řekl.

Sever Kosova obývá silná srbská menšina, která stejně jako Bělehrad rozhodně odmítá uznat nezávislost Kosova a nechce se podřídit úřadům v Prištině, které řídí Albánci.

Armáda do pěti let

Podle prištinského listu Koha ditore má být kosovská armáda plně funkční do roku 2019. V zásadě bude vytvořena z dosavadních bezpečnostních sil.

V první etapě se do roku 2016 počítá s úpravou ústavy a s dalšími právními, organizačními a administrativními kroky. Kromě přejmenování nynějšího ministerstva bezpečnosti na ministerstvo obrany půjde o vypracování vojenské doktríny, vytvoření infrastruktury a zahájení výcviku k plnění nových úkolů. Následovat má do roku 2019 vybudování velitelských struktur, doplnění početního stavu a zajištění výzbroje a dalšího vybavení armády.

Roční rozpočet nových ozbrojených sil Kosova by měl podle deníku činit 65 miliónů eur (1,8 miliardy korun). Na fungování dosavadních bezpečnostních sil je nyní třeba z rozpočtu Kosova každý rok vyčlenit 42 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám