Hlavní obsah

Korea nabízí Slovákům cvičná bojová letadla, v tendru chce uspět i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská státní aerokosmická firma KAI má zájem nabídnout Slovensku cvičná bojová letadla a zapojit se do chystaného tendru na ně. Uvedla to ve středu sama firma. Slovensko, které si pořizuje americká nadzvuková letadla Lockheed F-16 Fighting Falcon, chce v této souvislosti také nahradit letité L-39 Albatrosy. Plánuje pořídit deset nových cvičných a lehkých bojových letadel za půl miliardy dolarů.

Foto: KAI

Jihokorejský cvičný a lehký bitevní letoun FA-50

Článek

Korea by ráda nabídla stroje FA-50, což je ozbrojená verze cvičného stroje T-50. Jde o mnohem výkonnější letoun, než je československý albatros. Výhodou je, že stroj KAI vyvinula s pomocí společnosti Lockheed a vychází ze starších verzí F-16.

Korejský zájem je nepříjemný pro ČR, protože ta by ráda uspěla v slovenském tendru s novou generací Albatrosu L-39NG. Soutěž by měla proběhnout v první půlce příštího roku.

Podle tiskové agentury Jonhap je KAI připravena ve čtvrtek podepsat se slovenskou zbrojařskou firmou LOTN (Letecké opravovne Trenčín) dohodu, která by usnadnila bilaterální spolupráci při korejských snahách vyvézt stroje FA-50. List to uvedl s odvoláním na korejský úřad pro zbrojní akvizice (DAPA).

Ředitel DAPA Kang Jun-ho by měl být ve čtvrtek v Budapešti přítomen podpisu. V Budapešti se sejde jihokorejský prezident Mun Če-in se svými protějšky z Visegrádské skupiny, kterou kromě Maďarska dále tvoří právě Slovensko, Polsko a ČR.

Slováci podepsali s Američany smlouvu o koupi stíhaček F-16

Evropa

Jihokorejské letectvo ROKAF využívá stroje FA-50 odvozené od čistě cvičných T-50 od roku 2013. Cvičné T-50 pak už od roku 2011. Celkem má ve výzbroji asi stovku letadel T-50, TA-50 a FA-50. Na rozdíl od albatrosů jsou stroje dlouhé 13,1 metru s rozpětím 9,45 metru nadzvukové, rychlost zvuku překonávají jedenapůlnásobně. Mohou být vyzbrojené trojhlavňovým rotačním 20mm kanonem, střelami vzduch-vzduch krátkého doletu AIM-9M Sidewinder a přesnou municí JDAM. Otestovány na něm byly i radarem naváděné protiletadlové střely AIM-54 Phoenix s dosahem 200 km. Výhodou je, že Korea má i simulátory pro stroje.

Stroje TA/FA-50 si koupil i Irák, objednal si jich 24, šestnáct si jich pořídila Indonésie, kam byly dodávány od roku 2014, dvanáct si jich pořídily Filipíny, které zvažují nákup dalších dvanácti, a tucet si jich pořizuje Thajsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám