Hlavní obsah

Kolegové nás šikanují, stěžují si němečtí učitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anketa mezi německými učiteli zjistila, že 17,4 procenta z nich si stěžuje, že zažili šikanu. Ovšem studenti v ní nejsou hlavními viníky, napsal německý list Die Welt. Průzkum profesora Reinholda Jägera z Univerzity Koblenz-Landau zaznamenal zkušenosti 1831 učitelů. Z těch, kteří zažili šikanu, 54 procent uvedlo, že jejím původcem bylo vedení školy a ve 48 procentech šlo o šikanu ze strany kolegů.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí učitelé jako hlavní zdroj šikany označili své kolegy.

Článek

Rodiče a žáci se jako původci šikanování umístili až na třetím místě. Někteří z dotázaných si stěžovali na šikanování hned z několika stran.

Mobilní telefony a e-maily podle průzkumu nabízejí nové cesty, jak o někom šířit pomluvy a nepřímo ho obtěžovat. Přímá šikana pak je méně subtilní a zahrnuje fyzické napadení, slovní útoky či přehlížení.

Až o 28 procent vyšší pravděpodobnost šikany je na základních školách než na středních. Častějším terčem šikany až o 58 procent jsou učitelé nad 40 let a ženy v porovnání s muži o 38 procent.

Nejčastějšími zjištěnými formami šikany byly pomluvy, nátlak, ignorování, vyloučení z kolektivu a kritika práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám