Hlavní obsah

Kočner věnoval na špiclování novinářů statisíce eur, píší na Slovensku

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na objednávku kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera byli sledováni někteří slovenští novináři po dobu až osmnáct měsíců s cílem získat na ně kompromitující informace. Ve středu o tom informoval slovenský Denník N.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Podle Denníku N Kočner v listopadu 2017 napsal Ladislavu Tichému, bývalému náměstkovi generální prokuratury: „Letos jsem do novinářů investoval 200 tisíc eur (pět milionů korun). Vím, kdo koho j…, kdo je buzík, ožrala, tyran. I s foto a videodokumentací.“

Kočner zůstává ve vazbě za podvod se směnkami televize Markíza a byl rovněž obviněn v případu loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Masivní sledování novinářů vyšetřuje Národní kriminální agentura. Mezi ty, kdo novináře sledoval, patřil i Peter Tóth, exšéf kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS), který v minulosti sám pracoval jako novinář. Žurnalisty špicloval i Miroslav Kriak, někdejší člen SIS. Tóth se ke sledování novinářů přiznal po zářijovém zatčení podezřelých z vraždy Kuciaka a Kušnírové. Nyní mu hrozí trestní stíhání za nebezpečné pronásledování.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Svíčky u portrétu zavražděné dvojice před úřadem vlády

Při domovní prohlídce v Kočnerově rodinném domě našli policisté USB disk se záznamy ze sledování redaktorky Denníku N Moniky Tódové z 13. až 18. května 2017. „Ve večerních hodinách byla vykonána obhlídka místa bydliště Moniky Tódové (dále jen objekt). Na uvedené adrese nebyla při pohledu z ulice patrná přítomnost osob,“ stojí ve zprávě, která pokračuje popisem bydliště a možností, jak se lze dostat k bytu novinářky.

Podobné záznamy našli policisté i o novinářích Zuzaně Petkové, Marku Vagovičovi, Adamu Valčekovi, Eugenu Kordovi, Štefanu Hríbovi či o advokátovi Danielu Lipšicovi a poslanci Milanu Krajniakovi. Sledovat nechal Kočner i Kuciaka, který opakovaně psal o jeho podnikatelských aktivitách. Kuciakovi dokonce telefonicky vyhrožoval, že pokud o něm nepřestane psát, posvítí si na jeho rodinu.

Nic závažného se však Kočnerovým lidem na novináře zjistit nepodařilo. Kočner měl za sledování novinářů platit 2000 až 2500 eur měsíčně, k tomuto účelu zakoupil rovněž fotoaparát, mobil a tablet. Sledování novinářů podle vyšetřování skončilo dva až tři měsíce po vraždě Kuciaka a Kušnírové, k níž došlo 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Z účasti na vraždě bylo zatím obviněno pět lidí. Všichni jsou ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám