Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté přerušili cyklistické MS ve Skotsku. Českému závodníkovi zkazili únik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh/Glasgow
Aktualizováno

Cyklistický závod elitní skupiny mistrovství světa mezi skotskými městy Edinburgh a Glasgow v neděli odpoledne narušili ekologičtí extremisté, kteří se přilepili k vozovce. Vyvolali tím chaos, asi hodinové zdržení a českému závodníkovi Petru Kelemenovi navíc přerušili nadějný únik. Informují o tom britská média.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Cyklistický závod ve Skotsku

Článek

„Nemůžeme dělat jakoby nic, zatímco je naše země v plamenech a naše budoucnost je v troskách,“ vysvětlovala jedna z aktivistek – 21letá studentka, která se stanici BBC Scotland představila jako Cat.

„Čas je teď důležitější než kdy dřív. Čím déle bude skotské vládě trvat, než si to uvědomí, tím více budou lidé trpět. Postavte se Westminsteru (vládě v Londýně pozn. red.). Už žádnou novou ropu a plyn. Spravedlivý přechod (na udržitelnou ekonomiku) nyní,“ skandovala dále studentka.

Podle informací The Scottish Sun se čtyři extremisté přilepili k vozovce v místě, kde trasa vede po jednoproudé vozovce. Cyklisté by se přilepeným vyhnuli, doprovodná auta ale nikoliv. A to je problém. Policie následně zadržela celkem pět lidí.

Podle pořadatelů se asi po 50 minutách podařilo situaci vyřešit a závod znovu rozjet. „Úzce spolupracujeme se všemi příslušnými orgány, abychom minimalizovali narušení závodu a také zajistili bezpečnost jezdců, což je náš prvořadý zájem,“ uvedl mluvčí UCI Cycling World Championships.

Ekologičtí extrémisté zablokovali hlavní dovolenkový tah. Řidiči v klidu nezůstali

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám