Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté budou kandidovat do Evropského parlamentu. Mají šanci se tam dostat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí klimatičtí extremisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) ve středu oznámili svůj záměr kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu. Informuje o tom server Euractiv, podle kterého je kandidátkou číslo jedna současná mluvčí hnutí Lina Johnsenová.

Foto: Profimedia.cz

Klimatičtí extremisté blokující silnici v Rakousku

Článek

„Chceme konečně přivést odpor do Parlamentu,“ uvedla podle Euractivu na tiskové konferenci německé Poslední generace Carla Hinrichsová z tiskového oddělení hnutí. Ta dále uvedla, že hnutí chce do Evropského parlamentu vnést „hlas ulice a hlas hnutí“. „Proto chceme letos skutečně otřást parlamentem EU,“ dodala Hinrichsová.

Server Euractiv píše, že šance na získání křesla v europarlamentu nejsou pro německou Poslední generaci malé, protože hnutí bude stačit překonat přibližně 0,5 procenta hlasů.

Poslední Generace si podle Euractivu spočítala, že k získání zastoupení v Bruselu by potřebovala asi 250 tisíc hlasů, přičemž jejich hlavní kandidátkou je současná mluvčí Lina Johnsenová.

Hinrichsová si posteskla, že v parlamentu „není nikdo, kdo by konečně řekl, co se tady (ve světě) děje“ a že „jsme to tak podělali, že nikdo nemá plán, jak nás z toho (klimatické změny) dostat“.

Klimatičtí vandalové z Poslední generace poničili Braniborskou bránu, symbol Berlína

Evropa

V Německu se do Evropského parlamentu pravidelně dostává několik malých stran. V tomto zákonodárném sboru mají po jednom poslanci strany jako Strana na ochranu zvířat (1,4 procenta), Ekologická demokratická strana (0,7 procenta), Pirátská strana (0,7 procenta) a Volt (0,7 procenta).

Poslední generace

Hnutí je známé především v Německu, Rakousku a Itálii a je součástí stejné sítě jako hnutí Just Stop Oil ve Velké Británii. Svoji odnož má ale i v České republice. V Praze například hnutí pochodovalo po magistrále s cílem dosáhnout snížení maximální povolené rychlosti automobilů na 30 kilometrů za hodinu.

Poslední generace se domnívá, že úsilí o ochranu klimatu nepostupuje dostatečně rychle, kvůli čemuž pořádá četné protesty, při kterých se například lepí rukama na silnici nebo barví obchody na oranžovou nebo červenou barvu.

Koncem ledna ale toto hnutí oznámilo, že už se přilepovat k silnicím nebude.

„Od nynějška budeme protestovat jinou formou – ignorovat ji ale nadále nebude možné. Od března budeme v celé zemi svolávat shromáždění neposlušnosti. Místo toho, abychom se rozdělili do malých skupin a blokovali silnice, budeme společně s mnoha lidmi pořádat shromáždění neposlušnosti,“ oznámila skupina konce ledna v Berlíně.

„Kapitola přilepování a silničních blokád tím končí,“ dodala skupina.

Poslední generace končí s přilepováním k silnicím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám