Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté chtěli přerušit koncert. Vyvedli je dřív, než čekali

Terčem klimatických aktivistů byly v poslední době zejména obrazy v galeriích, v Německu se však tentokrát jedna dvojice zaměřila na koncert vážné hudby. Beethovena se jim ale na moc dlouhou dobu přerušit nepovedlo. Přilepili se totiž k tyči dirigentského pultíku, která šla snadno vysunout. Což pořadatelé záhy i učinili.

Klimatičtí aktivisté narušili koncert v hamburské ElbphilharmoniiVideo: Reuters

 
Článek

Dvojice z aktivistické skupiny Last Generation si dala za cíl přerušit koncert v hamburské Elbphilharmonii minulou středu.

„Stejně jako je jen jeden houslový koncert od Beethovena (D dur op. 61 z roku 1806 - pozn. red.), máme jenom tuhle jedinou planetu, jejíž limity natolik přehlížíme, že katastrofy související s klimatem jsou stále častější a smrtelnější,“ volala žena poté, co se k pultíku přilepila. Odpovědí jí však bylo pouze bučení publika.

Protest ale skončil zřejmě o dost dříve, než dvojice zamýšlela. Protestujícím nedošlo, že napevno je v koncertním sále přidělán pouze dirigentský stupínek. Zábradlí se dá pohodlně vysunout.

Nepřijatelné, kontraproduktivní. Akcí v Berlíně rozhořčili klimaaktivisté i spojence Zelené

Evropa

To také pořadatelé učinili vzápětí a dvojici za potlesku publika vyvedli pryč. „Úspěšněji“ si vedli jejich kolegové, kteří o pár hodin později zvládli posprejovat budovu Německé fotbalové asociace ve Frankfurtu.

Po blokádě silnic přistoupili aktivisté ke svým akcích v uměleckých galeriích či muzeích. Jejich cílem je upozornit na katastrofický stav ochrany životního prostředí a klimatu. Smyslem akcí je problém více medializovat, i když se dočkávají zejména negativních reakcí.

Samotné obrazy jsou chráněny a vylitá polévka nebo přilepení k rámu je s největší pravděpodobností nepoškodí. I tak ale padají za tyto protestní akce tresty. Na počátku listopadu byli na dva měsíce odsouzeni dva belgičtí aktivisté, kteří polili rajčatovou omáčkou slavné Vermeerovo dílo Dívka s perlou.

„Cíl aktivistů, jakkoli jej lze považovat za důležitý, neospravedlňuje prostředky,“ uvedla prokuratura v Haagu a soudce jí dal za pravdu.

Němečtí klimatičtí aktivisté se přilepili k odletové ploše letiště v Berlíně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám