Hlavní obsah

Kiskova strana zahájí jednání o vstupu do vládní čtyřkoalice

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Strana Za lidi bývalého prezidenta Andreje Kisky zahájí jednání o vstupu do nové vládní koalice se stranami Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Jsme rodina a Svoboda a Solidarita (SaS). Bývalý prezident to oznámil ve čtvrtek po jednání s designovaným premiérem a předsedou OLaNO Igorem Matovičem a následném zasedání předsednictví strany Za lidi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska.

Článek

„Na předsednictví jsme jednomyslně rozhodli, že zahájíme oficiální jednání o vstupu do vládní koalice se stranami OLaNO, SaS a Jsme rodina. Cítíme odpovědnost za naší zemi a chceme nabídnout nejlepší odborníky, které naše strana má. Neznamená to však, že do koalice půjdeme za každou cenu,“ upozornil Kiska.

Slovenská prezidentka pověřila Matoviče sestavením vlády

Evropa

„Strana Za lidi vznikla proto, aby Slovensku pomohla zbavit se Směru, mafie, oligarchů, korupce a aby Slovensko vrátili zpět lidem,“ dodal Kiska.

Bývalý prezident zdůraznil, že si v hnutí před volbami určili za své nejbližší partnery koalici Progresivní Slovensko/spolu, Křesťanskodemokratické hnutí, SaS a OLaNO.

Matovič: Spolupráci s Ficem a Kotlebou vylučuji. Chci úzkou spolupráci s Visegrádem

Zahraniční

Šance na ústavní většinu

„Pokud by se vláda nedala sestavit v této sestavě, říkali jsme, že pak přichází na řadu jednání také se stranou Jsme rodina. Ze spolupráce jsme vyloučili Směr, Slovenskou národní stranu a Kotlebovce,“ uvedl Kiska.

Strana Za lidi chce prosadit ve vládě svůj program z oblasti boje proti korupci, pomoci regionům a pomoc sociálně slabším. „Je rovněž důležité, aby celá vláda měla vysoký morální a odborní kredit,“ dodal Kiska.

V případě úspěšných jednání by na Slovensku mohla vzniknout čtyřkoalice, která by měla v parlamentu ústavní většinu.

Kdo je Igor Matovič? Do křesla slovenského premiéra míří vydavatel z Trnavy

Evropa

Vládní hra s otevřenými kartami

Designovaný premiér Igor Matovič už předtím jednal s vedením strany Za lidi. „Domluvili jsme se na principu otevřeného vládnutí. To znamená, že co není tajné, je veřejné,“ řekl Matovič. Předseda hnutí OLaNO zdůraznil, že chtějí hrát s otevřenými kartami, aby lidé měli přístup k informacím o veřejném obstarávání a o nakládání s veřejnými financemi.

Večer ve štábu OLaNo: Měření teploty hostům, oslavy i bučení na obrazovku

Zahraniční

Vítěz sobotních parlamentních voleb opětovně potvrdil plán na zřízení fondu na podporu investigativní žurnalistiky pojmenovaném po zavražděném Jánu Kuciakovi.

Do fondu by vláda vyčlenila 10 milionů eur ročně a spravovala by ho stavovská organizace složená ze slovenských investigativních žurnalistů. První reakce od novinářů ovšem nejsou zrovna vstřícné.

Prezidentka Zuzana Čaputová ve středu pověřila Matoviče sestavením nové vlády. Matovičovo OLaNO s přehledem zvítězilo v sobotních parlamentních volbách. Podle médií už existuje předběžná dohoda, že Matovičova strana by v nové vládě měla obsadit post premiéra a sedm ministrů. Jsme rodina bude řídit tři resorty, SaS dva a Za lidi rovněž dva. Předseda strany Jsme rodina Boris Kollár by měl být předsedou parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám