Hlavní obsah

Kde jsou mešity, tam jsou potíže, tvrdí maďarský vládní politik

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Případná stavba mešit v Maďarsku by měla negativní dopad na bezpečnostní situaci v zemi. V pořadu provládní televize Echo TV to řekl Gergely Gulyás, šéf poslanecké frakce vládní strany FIDESZ. Reagoval tak na úvahy moderátora Zsolta Bayera, známého radikálními názory o bezpečnostní situaci v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Gergely Gulyás, šéf poslanecké frakce vládní strany FIDESZ

Článek

„Můžeme říct, že tam, kde je mešita, tam jsou potíže,“ předestřel téma moderátor. „Je to tak. V Maďarsku proto mešity nebudou,“ reagoval souhlasně politik. „Evropa se nepoučila z teroristických útoků. Tam, kde se objeví radikální islám, k nim může dojít každou chvíli,“ dodal Gulyás.

Nezisková organizace pro ochranu muslimů žijících v Maďarsku označila tyto výroky za zarážející. „Gulyás označil praktikování islámského náboženství za bezpečnostní hrozbu. V Maďarsku působí několik modliteben a kdokoli se může přesvědčit, že v nich nedochází k žádné radikalizaci,“ napsala organizace na webu.

Maďarský ústavní soud začátkem roku 2017 zrušil rozhodnutí vedení obce Ásotthalom zakazující stavby mešit, minaretů, nošení muslimských burek, čádorů a činnost muezzinů. Zmíněné nařízení podle ústavního soudu porušuje ústavou zaručenou svobodu slova a náboženského vyznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám