Hlavní obsah

Kauza Kuciak: Soud zrušil osvobození Kočnera a Zsuzsové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský Nejvyšší soud v úterý zrušil verdikt specializovaného soudu v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a vrátil mu ho k dalšímu projednání. Případ, který otřásl Slovenskem, se tak vrací ke specializovanému soudu v Pezinku, který loni obžalované, Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou, osvobodil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Odvolací soud s Mariánem Kočnerem

Článek

Návrh na vrácení případu specializovanému soudu přednesl prokurátor Bohdan Čeľovský.

Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak vyjádřil naději, že spravedlnost přece jenom zvítězí. „Je to určité zadostiučinění, že přece jenom spravedlnost existuje. Už jsem tomu pomalu přestal věřit,“ řekl.

Otec zavražděného novináře Jozef KuciakVideo: Aleš Fuksa, Právo

Kočnerovi, který si odpykává trest 19 let vězení, jenž dostal za falšování směnek, i dalšímu obviněnému, Tomáši Szabóovi, kterému dříve soud vyměřil v kauze Kuciak 25 let, nechal předseda odstranit pouta z rukou a řetězy z nohou. Přímo v místnosti je střežilo deset ozbrojených příslušníků sboru vězeňské a justiční stráže. Zsuzsová se projednávání nezúčastnila.

Zatímco u Kočnera a Zsuzsové soud osvobozující verdikt zrušil, u Szabóa, který se odvolával, naopak trest potvrdil.

U soudu byli přítomni také rodiče a bratr Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové. Kočner měl možnost se jim při sundávání pout podívat do očí, protože vězeňská eskorta jej na chvíli otočila směrem k veřejnosti. Rodiče obou obětí od něj seděli jen tři metry, téměř bezprostředně za lavicí obžalovaných. Kočnerův pohled však ani na chvíli nesměřoval k nim, ale výš do zadní části justiční síně.

Nové důkazy

Novým důkazem slovenské prokuratury byla analýza zpráv z aplikace Threema, data pocházela z Kočnerova mobilního telefonu. V těch podle prokuratury Kočner komunikuje se spoluobžalovanou Zsuzsovou v jinotajích. Společně si v době Kuciakovy vraždy psali například o snu, o vypadnutých zubech či o svrabu.

Zsuzsová ale ve svém vyjádření odmítla, že by sen o zubech měl být šifrou znamenající smrt. Navíc namítala, že nový důkaz prokuratury, kterým je znalecký posudek s analýzou zpráv, byl vytvořený v jiném trestním řízení s Kočnerem.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vrah Miroslav Marček se k činu přiznal a soud mu uložil trest vězení na 23 let, který pak nejvyšší soud zpřísnil o dva roky. K 25letému trestu byl odsouzen také Szabó, který vraha přivezl na místo činu. Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám