Hlavní obsah

Katalánská policie vypátrala dva ukradené obrazy Dalího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Loni v lednu odcizili zloději majitelům v Barceloně dva obrazy malíře Salvadora Dalího. Jeden obraz stojí 300 tisíc eur (zhruba 7,1 milionu korun). Po více než roce se dostaly zpět do rukou právoplatných majitelů. Policii se podařilo zloděje vypátrat, na stopu je přivedl černý trh, kde se kriminálníci snažili obrazy prodat, uvedl deník El País.

Katalánská policie objevila dvě ukradená díla Salvadora DalíhoVideo: Reuters

 
Článek

Sami zloději se k obrazům dostali náhodou. Podle policie pravidelně vykrádali barcelonské byty movitějších lidí. Při jedné z těchto krádeží v lednu loňského roku poznali zloději podpis Dalího na dvou obrazech visících na zdi jednoho z bytů, který právě vykrádali.

Byt stejně jako obrazy patřil vzdáleným potomkům někdejšího katalánského politika Pera Corominese. Ze zdi zmizely obrazy Els pagesosLes sardanes de la festa major, které Dalí nakreslil v roce 1922 v pouhých 18 letech přírodním černým uhlem.

Zloději se obrazy pokusili prodat na černém trhu. To se ale neobešlo bez toho, aby někdo zkontaktoval policii. Když dostali kriminalisté tip, začal závod o čas. Hlavním cílem bylo dostat se k obrazům dříve, než se je podaří prodat a poté navždy zmizí.

Vyšetřovatelé se nakonec dostali na stopu třem venezuelským bratrům ve věku 55, 53 a 50 let, o kterých se domnívali, že za loupeží obrazů stojí. Tři měsíce je sledovali, ale stále neměli ponětí o tom, kde obrazy ukrývají.

Foto: Reuters

Katalánská policie objevila dvě ukradená díla Salvadora Dalího

Protože ale muži dál páchali trestnou činnost a byli spojováni s dalšími loupežemi, policie je zatkla.

V jejich bytě ale vyšetřovatelé žádné obrazy neobjevili a podezřelí vypovídat odmítli. Na stopu je pak přivedla náhoda.

Při zabavení telefonů objevili zprávy, ve kterých se objevil kód, který otevíral skryté dveře v bytě. Právě za nimi pak policisté obrazy v srpnu našli. V bytě nalezli také obrazy malíře Joana Miróa, luxusní hodinky, ale také například střelné zbraně.

Dalího obrazy byly po ověření pravosti navráceny majitelům. S úspěšným zásahem se policie pochlubila až nyní. Agentura Reuters záběry zveřejnila v pátek.

Costa Brava: Ve stopách Salvadora Dalího

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám