Hlavní obsah

Kardinál Becciu dostal u soudu pět a půl roku vězení za zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kardinál Angelo Becciu je vinen v případu zpronevěry při správě majetku katolické církve, rozhodl v sobotu soud ve Vatikánu, který mu udělil trest pět a půl roku vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Becciu je nejvýše postaveným církevním hodnostářem, který kdy stanul před vatikánským trestním soudem. Kardinálovi právníci uvedli, že jejich klient se proti verdiktu odvolá.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Kardinál Angelo Becciu na archivním snímku

Článek

Soud mimo jiné zkoumal okolnosti nevýhodného nákupu luxusní nemovitosti v Londýně, který byl jedním z nejzávažnějších finančních skandálů ve Vatikánu v posledních letech.

Proces s kardinálem Becciuem a dalšími devíti obžalovanými začal v roce 2021 a vyžádal si skoro 90 jednacích dnů. Becciu podobně jako další obžalovaní tvrdí, že se nedopustil ničeho nezákonného. Za zneužití pravomocí a přivlastnění si části veřejných fondů hrozí kardinálovi, který nyní nemá ve Vatikánu žádnou funkci, sedm let vězení. Mezi obžalovanými jsou pak bývalí zaměstnanci Vatikánu, manažeři a správci financí.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Předčítání rozsudku na zveřejněných záběrech

Papež pátrá, kdo vynesl informace o údajné korupci v církvi

Evropa

Soud se zabýval řadou finančních transakcí, na které dohlížel Becciu, když byl druhým nejvýše postaveným mužem na vatikánském Státním sekretariátu v letech 2011 až 2018. Velká část procesu se týkala nevýhodné investice 300 milionů liber (8,5 miliardy korun) do rekonstrukce luxusní nemovitosti v Londýně. Nemovitost nakonec Vatikán se zhruba třetinovou ztrátou prodal v roce 2022.

Kvůli nejasnostem v hospodaření papež František Becciuovi odebral veškeré funkce uvnitř Vatikánu v roce 2020 a kardinál se následně stáhl na rodnou Sardinii.

Agentura AP připomíná, že Vatikán je absolutistickou monarchií, ve které má veškerou moc ve svých rukou papež. Během procesu si obhájci stěžovali na zastaralé vatikánské normy i nadměrnou moc, kterou mají státní zástupci. Soud vedl jako předseda senátu bývalý římský prokurátor Giuseppe Pignatone.

Vatikánský soud odsoudil ředitele dětské nemocnice za zpronevěru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám