Hlavní obsah

Kanál v Londýně ucpal 15tunový chuchvalec tuku a utěrek

Londýn

Zaměstnanci londýnských kanalizací odstranili patnáctitunový chuchvalec tuku o velikosti autobusu, který ucpal kanalizaci ve čtvrti Kingston. Na místě zasahovali poté, co si lidé začali stěžovat, že jim špatně odtéká voda ze záchodů.

Foto: Profimedia.cz

Pracovník londýnských kanalizací Rob Smith (64) odstraňuje chuchvalec tuku z kanalizační sítě

Článek

Kanálový profil o rozměrech 70 na 48 centimetrů měl kvůli mase tuku snížený průtok jen na pět procent normální kapacity. Postižený úsek měří 20 metrů.

Podle listu The Independent jde o největší podobný cucek, jaký byl kdy v britských kanálech nalezen. „V minulosti jsme již odklízeli velké masy tuku z podzemí centrálního Londýna, nikdy dříve jsme ale neviděli jedinou hroudu takovéto velikosti, která by ucpala kanalizaci,” prohlásil Gordon Hailwood z Thames Water.

„Pokud bychom ji neobjevili včas, splašky by mohly stříkat ze všech kanálových vpustí v Kingstonu. Byla tak velká, že poškodila stoku natolik, že opravy potrvají až šest týdnů.” Další vodohospodář uvedl pro NBC, že by mohlo dojít i k vyražení všech poklopů v Londýně.

Ucpávku tvořila masa tuku, sanitární utěrky a vlhčené ubrousky, které se na rozdíl od toaletního papíru špatně rozkládají.

Chuchvalec na místě likvidovalo osm pracovníků. Podle jednoho z nich „to smrdělo jako ten nejsmradlavější mokrej pes”.

Kanalizace vyzvaly obyvatele, aby nevylévali tuk do odpadů ani do záchodů, protože se může ve stokách shlukovat a vytvářet podobné tukové ucpávky a zátky. To samé platí i pro sanitární utěrky a vlhčené ubrousky nebo vložky. Živočišné i rostlinné tuky při nižších teplotách, které jsou v kanálech, tuhnou.

Thames Water utratí měsíčně milión liber za vyndávání věcí z kanalizační sítě dlouhé 108 000 kilometrů.

Anketa

Vyléváte tuk do výlevky a vyhazujete sanitární ubrousky do záchodu?
Ano
21,9 %
Vylévám tam tuk, ale ubrousky a utěrky do WC nevyhazuji
45,3 %
Ne
32,8 %
Celkem hlasovalo 15778 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám